Creştinii ortodocşi de stil vechi îi cinstesc pe Sfinţii 40 de mucenici

Sărbătoare importantă pentru creştinii ortodocşi de stil vechi. Astăzi, Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe Sfinţii 40 de mucenici, soldaţii romani care au fost omorâţi pentru credinţa lor. Cu acest prilej, în locaşurile sfinte sunt oficiate liturghii.

Potrivit scrierilor ortodoxe, sfinţii au trăit pe vremea împăratului Licinius, care era un prigonitor al creştinilor. Ei erau soldaţi de etnie romană, greci şi armeni şi făceau parte din legiunea romană din Armenia. Guvernatorul Armeniei, Agricola, le-a cerut să se închine idolilor. Şi pentru că nu au îndeplinit acesată poruncă ei au fost aruncaţi în apa îngheţată a lacului Sevastie.

O minune dumnezeiască, însă, i-a salvat. Apa s-a dezgheţat şi ei au supravieţuit. Ulterior, le-au fost zdrobite picioarele cu ciocanele şi, apoi, arşi de vii. Când s-a stins rugul, oasele sfinţilor mucenici erau intacte. Atunci călăii le-au aruncat în râu, de teama că oamenii se vor închina moaştelor lor.

În popor, Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici se asociază cu trezirea naturii la viaţă. Iar gospodinele coc, de obicei, colaci în formă de opt.

loading...

Lasă un comentariu