Creştinii marchează "Lăsatul Secului". Cum se pregătesc oamenii de Postul Crăciunului şi ce spune biserica

Embed:

Creştinii ortodocşi de stil vechi marchează astăzi "Lăsatul Secului", adică ultima zi dinaintea Postului Crăciunului. Timp de şase săptămâni, credincioşii nu vor mânca ouă, carne şi lactate. În piețele din Capitală, în această perioadă, legumele, cerealele şi fructele sunt la mare căutare.  

Mătușa Maria vine în fiecare duminică la biserică, iar de peste 30 de ani ține toate posturile:

"Ne pregătim așa bine, în primul rând cu gura trebuie să ne pregătim să ne punem o responsabilitate și să ne facem un examen de conștiință, ce am făcut noi până acuma cât am mers și cât mai mergem și dacă mîne bate telegrama la ușă și ne întreabă ne cheamă domnul la el cu ce suntem pregătiți".

Oamenii spun că se pregătesc de post atât trupește, cât și sufletește:

"Ne-am împărtășit, ne-am mărturisit, deci o să citim seara canonul rugăciunilor de seară".

"În primul rând noi prigătim, citim o rugăciune, mai întâi sufletște ne prigătim după aceasta discutăm despre care o să fie meniul ca să ne ajute pe noi să ținem postul".

În ajunul postului, Piaţa Centrală din Capitală s-a transformat într-un furnicar. Vânzătorii propun un sortiment variat de cereale. Preţurile sunt diferite - de la şase lei pentru un kilogram de crupe de grâu, până la 37 de lei pentru un kilogram de linte. Iar legumele de bază - cartofii, morcovul, varza şi ceapa, costă de la trei la cinci lei un kilogram.

Vânzătorii spun că, deşi cererea a crescut, preţurile la produsele de post nu s-au majorat.

Preoţii susțin că bătrânii, copiii şi bolnavii sunt scutiţi de rigorile unui regim exclusiv vegetal.

"Studenții, călătorii, persoanele în vârstă, persoane care stau la pat ele trebuie să fie scutite de post, dar în același timp nu sunt scutite de a face și lucrul unui creștin, de aceea eu spun că dacă nu putem posti cu gura, cu stomacul , putem posti cu mintea", a menţionat Maxim Melinti, preot biserica "Acoperemântul Maicii Domnului" din Ghidighici.

Postul va dura până în 6 ianuarie, iar în ajunul Crăciunului, credincioşii nu vor mânca nimic până după-amiază. În schimb, sâmbăta şi duminica, și în zilele de mare sărbătoare, vor avea dezlegare la peşte şi la vin.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu