Creştinii marchează astăzi "Lăsatul Secului". Ce trebuie să ştii despre această sărbătoare

Embed:

Creştinii ortodocşi de stil vechi marchează astăzi "Lăsatul Secului", adică ultima zi dinaintea Postului Crăciunului. Timp de şase săptămâni, credincioşii nu vor mânca ouă, carne şi lactate şi se vor abţine de la plăcerile trupeşti.

În schimb, sâmbăta şi duminica, și în zilele de mare sărbătoare, vor avea dezlegare la peşte. Preoţii spun că bătrânii, copiii şi bolnavii sunt scutiţi de rigorile unui regim exclusiv vegetal.

Postul durează până în 6 ianuarie, iar în ajunul Crăciunului, credincioşii nu vor mânca nimic până după-amiază.

De Lăsatul secului gospodinele spală toate vasele în care au pregătit bucatele pentru masa sărbătorească, apoi le aşază pe masă cu gura în jos în noaptea ce deschide Postul creştin. Există credinţa că în acest fel, spiritele rele nu se vor ascunde acolo şi nu-i va ispiti pe creştinii din acea casă să renunţe la post.

În ziua sărbătorii, o altă tradiţie se referă la o interdicţie referitoare la treburile casnice ale femeilor : nu se spală, nu se ţese, nu se face curăţenie, pentru ca bolile şi paguba să nu intre în acea gospodărie.

În familiile numeroase cu mulţi copii, părinţii postesc pentru a-i proteja pe urmaşii lor de boli şi de accidente neaşteptate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu