Creștinii îl cinstesc astăzi pe Pintilii Călătorul. Gospodarii gustă primele fructe şi legume de sezon

Embed:

Creştinii ortodocși îl cinstesc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon sau cum i se mai spune în popor, Pintilii Călătorul. În această zi, oamenii sunt îndemnați să fie mai buni şi să-i cinstească pe cei plecaţi la Domnul. Sărbătoarea mai semnifică şi încheierea verii, iar gospodarii gustă primele fructe şi legume de sezon.  

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon s-a născut într-o familie bogată şi a moştenit credinţa în Dumnezeu de la mama sa. El a devenit cunoscut pentru darul său de a tămădui oamenii, dar şi pentru moartea sa de mucenic.

"Când s-a apropiat ostaşul să-i taie capul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, sabia s-a topit. Atunci, Sfântul a mai făcut o minune şi oamenii au început să-l cintească pe Dumnezeu. După asta, Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon s-a oferit singur să-i fie decapitat, iar din gurmazul său a curs lapte şi miere", a spus Iona Josan, parohul Bisericii "Sfânta Treime".

Credincioşii din satul Grătieşti s-au adunat la biserica din sat şi s-au rugat pentru sănătate, deoarece se spune că Sfântul Pantelimon ne apără de boli.

"Orice creştin vine să se roage pentru sănătatea sa, pentru sănătatea copiilor, a nepoţilor şi a tuturor".

"Azi e zi sfântă în care trebuie să ne rugăm că El pentru noi a făcut multe, mai ales că eu am trecut prin atâtea greutăţi".

Nina Bagrin are 70 de ani şi de cinci ani cântă în corul bisericii din sat. Ea spune că a auzit de Pintilii Călătorul încă de când era copil.

"În popor se mai spune Sfântul Pintiliei Călătorul, pentru că în curând, vom sărbători şi Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus Hristos şi asta înseamnă că începe să se călătorească vara. Se roagă lumea pentru o toamnă rodnică, o toamnă în care Domnul să ne ajute şi să strângem toată roada", a spus Nina Bagrin, locuitoare a satului Grătieşti.

"În legendă se spune: "Trece vara ca o pâine, vine iarna ca un câine". În această zi, oamenii se bucură de munca de vară, dar nu muncesc, ci sărbătoresc", a spus Tudor Grigoriță, şeful Secţiei Cultură Ialoveni.

Până la sfârşitul acestei luni, creştinii ortodocşi vor mai sărbători Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos şi Adormirea Maicii Domnului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu

EMISIUNI PUBLIKA »