Creşterea preţurilor - principala problemă care-i alarmează pe moldoveni

Mai mult de jumătate din populaţia ţării nu este mulţumită de modul său de viaţă. Şi asta deoarece veniturile pe care le au nu sunt suficiente pentru a-şi permite un trai decent. Despre acest lucru se arată într-un sondaj, realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova.

Potrivit rezultatelor, 59% din respondenţi nu sunt mulţumiţi de modul de viaţă, în timp ce doar 9% au răspuns că sunt satisfăcuţi de felul cum trăiesc.

Totodată, 20 la sută din cei intervievaţi au declarat că veniturile pe care le au nu sunt suficiente nici pentru strictul necesar, iar 48 la sută din respondenţi au spus că reuşesc să se descurce în acest sens. Fiecare a cincea persoană consideră că veniturile le ajung pentru un trai decent, dar nu le permit cumpărarea unor bunuri mai scumpe. 9% din cei intervievați reuşesc să procure și unele bunuri costisitoare, dar cu anumite sacrificii pentru alte domenii ale vieții. Doar 1 la sută dintre respondenți își permit să cumpere tot ceea ce le trebuie, fără să se limiteze la ceva.

Sondajul mai arată că majorarea preţurilor este principala problemă care îi alarmează pe moldoveni. Potrivit răspunsurilor, pe primele trei locuri se află creşterea preţurilor la produsele alimentare și la serviciile comunale – 69%, salariile şi pensiile mici – 57% şi viitorul copiilor lor – 43%.

Studiul a fost realizat de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, în perioada 1-10 iunie 2012, pe un eşantion de 1591 respondenţi din 72 localităţi. Marja de eroare este de +2,6%.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu