Creditul polonez, în curând accesibil pentru agricultori. Cine va fi responsabil de împărţirea banilor

Embed:

În cel mult trei săptămâni, agricultorii vor acea acces la cele 100 de milioane de euro oferite sub formă de credit de guvernul Poloniei. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură. Asta dacă nu se va isca, din nou, un scandal legat de gestionarea fondului de creditare.

Agenţia pentru Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a desemnat astăzi directorul executiv al instituţiei care va aproba proiectele de finanţare.

"S-a dorit ca viitorul candidat să fie unul profesionist şi echipa să fie una constituită din experţi în domeniul finanţleor, şi mai cu seamă în domeniul bancar, fapt pe care urmează să-l asigure domnul Igor Goraşov", a comentat directorul AIPA, Petru Maleru. 

Proaspătul director al instituţiei care va gestiona creditul dă asigurări că procedurile de accesare a banilor vor fi elaborate în scurt timp.

"Proiectul polonez vine într-adevăr ca un colac de salvare. Noi vom face cât mai repede posibil ca să fie lansate toate procedurile şi potenţialii beneficiari să poată să acceseze resursele date", a spus Igor Goraşov.

Ministrul în exerciţiu al Agriculturii, Vasile Bumacov, urmează să aprobe candidatura directorului executiv. Demnitarul spune însă că nu a fost nici măcar anunţat despre organizarea concursului de selectare a acestuia.  

"Eu nu ştiu unde este această funcţie vacantă, de unde va primi salariul şi aşa mai departe, nu este clar nimic. Şi ministrul Finanţelor şi ministrul Economiei au spus clar în Guvern: Noi avem unităţi funcţionale, cadre bine pregătite şi nu este sens să plodim alte structuri. "

Publika.md reaminteşte că anterior Bumacov a sesizat Procuratura Generală şi CNA-ul asupra faptului că membrii comisiei care au participat la selectarea directorului executiv al structurii de implementare a creditului polonez ar fi fost somaţi să selecteze o singură candidatură.

Împrumutul polonez a fost acordat pentru o perioadă de 25 de ani, cu o rată a dobânzii de 0,15 la sută anual și o perioadă de graţie de cinci ani.

Agricultorii vor accesa credite pentru o perioadă de până la 12 ani cu o rată de trei la sută şi o perioadă de graţie de până la trei ani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu