Credite cu dobânzi reduse pentru fermieri, la şapte bănci din ţară

Embed:

Şapte bănci din ţară vor acorda agricultorilor credite cu dobânzi reduse. Dacă împrumuturile vor fi investite în echipament de import, fermierii vor fi scutuţi de TVA şi taxe vamale. Toate aceste sunt posibile datorită unei finanţări nerambursabile de 12 milioane de dolari, oferite de Guvernul SUA prin intermediul Fondului Provocările Mileniului.

Fermierii pot apela la bănci pentru a obţine împrumuturi de la 50 şi până la 600 de mii de dolari. Creditele vor fi acordate pe o perioadă de până la şapte ani, cu o dobândă mai mică cu 2,5 la sută decât dobânda medie de pe piaţa bancară.

Banii pot fi accesaţi exclusiv pentru investiţiile în insfrastructura de post-recoltare. Altfel spus, în depozite frigorifice, linii de sortare a fructelor şi legumelor, producerea sucurilor şi a uleiurilor. Pentru a obţine un credit, fermierii vor trebui să pună în gaj anumite bunuri şi să prezinte un plan de afaceri.

"Se efectuează o monitorizare şi o evaluare foarte strictă a activităţilor, inclusiv şi această activitate. După primul an de implementare a acestei activităţi va fi evaluat impactul şi monitorizate direcţiile de utilizare a acestor împrumuturi", a menţionat Valentina Badrajan, director executiv "Provocările Mileniului Moldova".

Chiar dacă s-au aşteptat la dobânzi mai mici decât cele care au fost oferite în cadrul proectului, reprezentanţii asociaţiilor agricole afirmă că aceste credite vor permite fermierilor să-şi dezvolte afacerile.

Responsabilii de implementarea proeictului cred că de această oportunitate vor beneficia aproximativ 25 de fermieri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu