Cred în ţara lor. Istoriile moldovenilor care au revenit din străinătate şi şi-au deschis AFACERI DE SUCCES

Embed:

Mistuiți de dorul de casă, unii dintre cei care ani la rând au muncit în străinătate şi-au împlinit visul de a se reîntoarce şi de a-şi pune pe picioare o afacere în Moldova. În afară de investiţiile proprii au beneficiat şi de granturi, despre care spun că le-au fost de mare ajutor. 

Afanasie Col din Cazaclia, Ceadîr-Lunga, s-a reîntors acasă cu toată familia, după 18 ani de muncă la construcții în Rusia. Au venit cu gândul să-şi întemeieze o afacere. Au ales să crească oi şi capre.

"Tot timpul am avut oi. Din copilărie ştim a prepara brânză şi smântână", a spus fermierul Afanasie Col. 

Acum fermierul are o stână cu peste 140 de capre şi peste 50 de oi. Grantul de 200.000 de lei oferit de proiectul PARE 1+1 a fost foarte util.

Programul PARE 1+1 a apărut acum şase ani, din necesitatea de a redirecționa banii transferați de peste hotare în dezvoltarea afacerilor.

"Locuri de muncă s-au creat. S-au reintegrat familii, se întorc părinţi acasă. Alţi tineri care erau deja decişi să plece nu au plecat", a spus directorul general ODIMM, Iulia Iabaji. 

Tamara şi Victor Onica din Coşcodeni, Sângerei, au ales să crească struţi.

Ideea a venit de la feciorul lor, care de mai bine de nouă ani munceşte în Statele Unite. El îşi doreşte să se întoarcă la baştină, dar nu înainte de a pune pe picioare o afacere. Ştiu că struții sunt de mare valoare. Din pielea lor se confecţionează diverse accesorii şi îmbrăcăminte, iar carnea şi ouăle sunt la mare căutare.

"La un an de zile el trebuie să aibă nu mai puţin de 100 de kg. de unde este 40 de kg de carne macră", a spus Tamara Onică. 

Şi-au deschis și un magazin în Bălţi ca să-şi vândă marfa. În plus, Tamara Onică face niște lucrări deosebite din coajă de ou de struț.

"Pentru a face asa lucruri se folosește absolut tot. Asta e bucata când puiul cum a eşit de aicea. Iată aşa un cadou de nuntă la o mireasă, în care să-şi păstreze bijuteria după nuntă, eu cred că e foarte frumos", a mai spus Tamara Onică. 

Timp de şase ani, peste 900 de persoane au beneficiar de granturi prin intermediul programului PARE 1+1.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu