CREATORUL ALIANŢEI A REVENIT: Dmitri Kozak, la Chişinău, a doua oară într-o lună

Embed:
Emisarul Moscovei a îndesit vizitele în Republica Moldova. Vicepremierul rus Dmitri Kozak a venit din nou la Chişinău, a doua oară în doar trei săptămâni. Încântat de faptul că moldovenii au creat o coaliţie pe placul Moscovei, trimisul Kremlinului a declarat că de acum încolo relaţiile moldo-ruse se vor dezvolta altfel. Totuşi, delegaţia a fost întâmpinată cu proteste la aeroport.

"Ocupant idi damoi. Ocupant idi damoi. Vine în Basarabie, numai prin minciună, numai prin manipulare."

"Vrea să stârnească şi mai mare zâzanie şi luptă între compatrioţii mei. Noi îi spunem să se ducă acasă. are foarte mult e lucru prin Rusia. Minciuna, dezinformarea, şantajul este metoda nouă a coaliţiei Kozac, PAS cu DA. "

"Asta afectează principiul suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. Mai cu seamă că acest Kozak este şi autorul planului de federalizare, care contravine grav legislaţiei Republicii Moldova", a spus preşedintele Asociaţiei "UNIREA-ODIP", Vlad Bileţchi.

Dmitri Kozak a fost dus direct la Preşedinţie, unde era aşteptat deja de şeful statului. Doar că şi aici ghinion...

În cadrul întâlnirii, Kozak şi-a exprimat recunoştinţa pentru cei din blocul ACUM şi le-a mulţumit deputaţilor PAS-PPDA pentru că au format o alianţă de guvernare cu socialiştii.

"Vreau să felicit cetăţenii Moldovei, pe voi toţi, pentru soluţionarea pe cale paşnică a crizei politice. Vreau să-i mulţumesc lui Igor Dodon, reprezentanţilor blocului "ACUM" şi socialiştilor, care au dat dovadă de curaj şi înţelepciune şi au creat o coaliţie, au reuşit, pe cale paşnică, să formeze un Guvern care lucrează", a spus vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Kozak.

Mai mult, Dmitri Kozak a declarat că relaţiile moldo-ruse vor cunoaşte o nouă etapă de dezvoltare pe toate filierele.

"Suntem aici ca după depășirea crizei să relansăm cooperarea bilaterală între țările noastre. Suntem cointeresați în restabilirea relațiilor avantajoase în toate domeniile. Vom lucra și vom lua toate deciziile operativ", a spus vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Kozak.

Întrebat de jurnalişti cine totuşi a propus planul de federalizare al Moldovei, Igor Dodon i-a sărit în ajutor.

Răspunsul lui Dodon vine însă în contradicţie cu înregistrarea video apărută acum trei săptămâni, în care şeful statului spune că însuşi Kozak i-a dictat federalizarea.

De la Preşedinţie, Kozak a plecat la Guvern, unde îl aştepta partenera de guvernare a prorusului Dodon - Maia Sandu. Guvernul nu a invitat jurnaliştii la întrevedere. Prin intermediul unui comunicat de presă, însă, s-a anunţat că părţile au discutat despre subiecte economice, dar şi despre disponibilitatea relansării un dialog politic constructiv, bazat pe respect reciproc.

În seara zilei de 7 iunie, când expira termenul legal de formare a unei majorități parlamentare și a unui guvern, vicepremierul Dmitri Kozak îi suna în permanență pe socialiști, iar comunicarea cu aceştia era pe o tonalitate foarte ridicată. Despre acest lucru a menţionat jurnalista de la TV8, Natalia Morari, făcând trimitere la surse din PSRM. În consecinţă, în data de 8 iunie, Igor Dodon, Maia Sandu și Andrei Năstase au format alianța dorită de Kozak, iar ulterior au început să pună în aplicare condițiile cerute de ruşi, prin intermediarul Dodon. S-a întâmplat după ce democratul Vlad Plahotniuc le-a respins solicitările.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu