Crăciunul pare să fi venit mai devreme pentru moldoveni şi pentru guvernarea de la Chişinău. LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22:55) Popa: În Parlament nu avem reprezentanţi ai poporului, dar reprezentanţi ai liderilor de partid.

(UPDATE 22:53) Reniţă: Nimic nu poate îngrădi agresiunea şi incultura. Dacă omul nu are şapte ani de acasă, nu îi poţi instinctul de agresiune. Nici un cetăţean nu poate privi cu simpatie agresiunile din Parlament, pentru că nu e în firea moldoveanului comportamentul acesta agresiv. Toate lucrurile se fac cu cumpătare, lucrurile astea nu se învaţă la universitate. Noi avem anumite valori de mult timp care le învăţăm de la părinţi. Ce se întâmplă acum în Parlament, acest lucru ne sunt improprii. Sunt deacord că cetăţeanul poartă responsabilitate pentru ce alege. În preajma alegerilor ei îşi schimbă comportamentul. Ceea ce alegem în Parlament este oglinda societăţii. Ei nu vin de pe altă planetă, sunt din societatea noastră şi ne reprezintă pe noi.

(UPDATE 22:46) Cibotaru: Rusia ne ajută să ne integrăm în UE. Au zis că nu ne vom vinurile, au venit SUA şi au zis că nouă ne trebuie. Mai bună reclamă nici că se putea.

(UPDATE 22:44) Tăbârţă: Federaţia Rusă încearcă să folosească regiunea transnistreană. La moment nici nu mai ştim care este miza regiunii transnistrene. Federaţia Rusă va mai avea şi alte acţiuni, acoperite sub rulaj propagandistic. Dacă Smirnov putea să fie autonom, Şevciuk este mai docil în relaţia cu Federaţia Rusă. Politica Tiraspolului este stabilită acum la Moscova. Acum vin directive directe.

(UPDATE 22:40) Cibotaru: Nici cei de la Kremlin nu ştiu ce să facă astăzi. Pe de o parte a venit cu intenţia aparent nobilă de a crea o uniune economică ca şi cea a Uniunii Europene. Proiectul acesta este absolut efemer şi pentru Federaţia Rusă. Federaţia Rusă a fost destul de onestă. Noi nimic nu vă impune, hai să creem împreună. Acest proiect nu este pentru Republica Moldova. Noi suntem vecinii UE şi NATO. Valorile noastre stau aici. Federaţia Rusă de facto nu are un plan fundamentat sufucient. Unica ce îşi doreşte Rusia este ca noi să ne grăbim prin asociere.  Ei vor face tot posibilul ca Moldova să nu se asocieze, să nu semneze Acordul de Asociere. Rusia poate să ne facă mult rău, prin interziceri.

(UPDATE 22:34) Popa: Ei văd în sondaje care este situaţia reală din ţară. Unica cale pentru dânşii este ca să facă ceva real pentru oameni. Dar nu cred că este real să faci asta într-un an. Oamenii când votează se gândesc ce am avut de la puterea asta. Va fi o luptă foarte mare. PD are pe de o parte un procent foarte scăzut, dar şi PLDM. Acum fiecare va trebui să arate electoratului că eu sunt mai bun. Vorbesc cu cetăţeni din sate şi nu văd cum alianţa asta ar putea să facă ceva pentru oameni.

(UPDATE 22:32) Tăbârţă: Pe de o parte trebuie să implementăm reforme care vor fi dureroase. Le va fi dificil, dar trebuie să fie consecvenţi şi să fie cu nişte proiecte clare. Anul 2014 va fi unul foarte dificil, vor trebui să implementeze, dar vor fi şi în campanie electorală. UE a lansat Parteneriatul Estic. Noi sau acceptăm sau nu. Dacă noi acceptăm ei vor veni cu aceste condiţionări. Vor avea o misiune destul de dificilă.

(UPDATE 22:24) Popa: Oamenii simpli nu participă la forumuri cu mari politicieni, cercetători. Cetăţeanul nu are idee ce se petrece la Bruxelles, Strasbourg sau Londra. Dar el vrea să aibă de lucru acasă, copiii să fie la şcoală. Dar noi asta nu avem. Timp de 22 de ani, toţi care u fost la putere, toţi sunt oameni bogaţi, cu case, maşini, avioane. Din cea mai bogată ţară a Uniunii Sovietice a devenit cea mai săracă ţară a Europei.

(UPDATE 22:16) Reniţă: Politicienii mereu au ştiut cum să câştige. Acum ei sunt presaţi să facă reforme radicale, şi acest lucru le cam strică anul electoral. Dacă vor reuşi să liberalizeze regimul de vize, va fi un lucru palpabil. Atunci vor avea un as în mânecă. Guvernarea este într-o situaţie foarte strânsă. Ei nu au prea mult timp pentru manevre populiste. Singura lor scăpare este acest regim liberalizat de vize. Au anumite lucruri făcute, dar nu au ştiut cum să le popularizeze.

(UPDATE 22:13) Popa: Noi nu trebuie să aderăm undeva. Trebuie să încheiem contracte de colaborare şi cu estul şi cu vestul şi cu America.

(UPDATE 22:10) Cibotaru: Noi nu vom adera la UE fără referendum. Dar noi încă nu aderăm la UE. Odată cu semnarea acordului şi implementarea lui, noi vom fi integraţi 80% în UE. Ce ţine de celelalte 20 de procente, noi nu vom fi încă reprezentanţi în instituţiile europene. Noi ne apropiem de UE, dar ca să beneficiem această susţinere, trebuie să ne uniformizăm. Problema RM este că unele forţe politice care nu sunt prezente în Parlamente, încearcă să dea integrarea europeană ca un pericol.

(UPDATE 22:04) Reniţă: Nu este atât de infantil ca să nu înţeleagă ce condiţii de viaţă sunt în vest şi ce standarde de viaţă sunt în est. Guvernarea noastră ar fi bine să nu rupă relaţiile cu Rusia, chiar dacă este hărţuită, avem problemele cu vinurile, cu migranţii. Trebuie să mergem pe drumul pe care l-am ales.

(UPDATE 22:01) Tăbârţă: La Bruxelles sau la Strasbourg ştiu foarte bine de păcatele politicienilor noştri. Dar când vorbim de cetăţeni, procesul de modernizare durează şi din cauza politicienilor noştri. Cetăţeanului este mai dificil să-i explici. Cum poţi să-i explici în comparaţie cu gazul rusesc. Trebuie să explicăm, să facem mai mult. Mediul analitic, mass-media trebuie să explice. Campania Publika a fost unică în acest sens. Trebuie de comunicat şi de anunţat oportunităţile.

(UPDATE 21:54) Reniţă: Orice semnal care vine din UE trebuie să ne dea poftă de muncă. Cred că nu prea avem alternative astăzi. Întotdeauna la modul teoretic când parcă există alternative. Am avut un moment când puteam semna memorandumul Kozak şi puteam să ne alipim estului. Nu poţi să faci omletă decât spărgând ouăle. Cel mai mare pericol este ezitare, oscilarea. Dacă am ales ceva trebuie să mergem până la capăt să vedem dacă am greşit sau nu. Am ales un drum, hai să mergem până la capăt. Am ales ceva, avem o guvernare cum este ea, are mandat ca să semneze şi parafeze. Nu mai văd alternativă. Ceea ce fac anumiţi deputaţi şi Voronin în Parlament, îşi măresc scorul electoral. Nu putem să fim atât neserioşi ca azi să alegem, iar mâine să renunţăm.

(UPDATE 21:48) Popa: Când acordul nu este semnat, bărbatul cere de la femeie ceva. Dar după ce este semnat, gata, vină încoace.

(UPDATE 21:46) Cibotaru: Este ridicolă ipoteza despre colonizare. Aceşti colonizatori nu au luat nicio aţă din Republica Moldova. Noi nu am cedat nicio parte din suveranitatea ţării prin parafarea acestui acord. Când cedezi o mică parte din suveranitatea ţării, o obţii înzecit. După semnare tot este viaţă.

(UPDATE 21:44) Tăbârţă: Mergerea spre UE înseamnă modernizarea economică şi socială, dar şi cea politică, ce presupune dezvoltarea statului de drept. Europenii dându-ne banii, ne dau anumite condiţionări.

(UPDATE 21:42) Popa: Asta e o apă chioară. Semnarea acordului în care este stipulat că RM ar trebui să facă tot ce spune Bruxelles-ul, dar Moldova nu este ţară membră a UE. Dacă semnăm acordul nu am avem nicio posibilitate să fim independeţi în decizii. Deja patru ani UE bagă foarte mulţi bani aici. Nu sunt nici banii, nici proiectele. Puterea are capaciatea asta de absorbţie. Nu văd nicio şansă pentru Moldova, devine o colonie.

(UPDATE 21:39) Cibotaru: Aceste schimbări foarte benefice pentru noi a UE, UE nu este un jucător geopolitic. Aceste măsuri nu au venit în urma unor evenimente produse în vecinătate. Comisia Europeană nu exprimă interesele Parlamentului European dar exprimă voinţa statelor membre ale UE. Mingea nu este pe terenul Comisiei Europene dar nici a Parlamentului European. Acum acordul se află în fiecare capitală a statelor UE, urmează să fie tradus, ratificat, şi întors în Comisie pentru semnare. Este un semnal foarte pozitiv. Pentru noi nu este importat atât grăbirea semnării acordului. Presupun că procedura va dura puţin timp. Termenul este sfârşitul verii. Cetăţenii RM trebuie să simtă beneficiile mai devreme, pe termen scurt. Dar bani mai mulţi înseamnă muncă multă.

(21:30) Crăciunul pare să fi venit mai devreme pentru moldoveni şi guvernarea de la Chişinău. Bruxelles-ul a transmis un nou semnal optimist. Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care salută parafarea Acordurilor de Asociere cu Moldova la summitul de la Vilnius şi speră ca documentul sa fie semnat cât mai curând posibil.

Astfel, ca omul de rând să poată benefecia cât mai curând de prevederile Acordului. Până va fi luată o decizie la Bruxelles, la Chişinău, deputaţii încearcă să eficientizeze şedinţele Legislativului prin modificarea regulamentului.

Subiectul va fi discutat de către invitaţii emisiunii Fabrika:

- Viorel Cibotaru, directorul Institutul European de Studii Politice;

- Ion Tăbârţă, politolog;

- Ruslan Popa, preşedintele Uniunii Civice pentru Democraţie;

- Valeriu Reniţă, jurnalist.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu