Covoarele moldoveneşti, CELEBRE în lume! Ţesăturile înfrumuseţează Palatul Kremlin şi Patriarhia Rusiei (FOTOREPORT)

Lideri mondiali şi oficiali importanţi păşesc zilnic pe covoare produse în Moldova.

Ţesăturile din lână pură sunt exportate în întreaga lume. Acestea au ajuns să înfrumuseţeze chiar şi reşedinţele unor personalităţi marcante, precum preşedintele Rusiei şi cel al Ucrainei sau birourile patriarhului de la Bucureşti şi ale celui de la Moscova. 

De mai bine de două decenii, fabrica de covoare din Chișinău are comenzi speciale din partea unor instituții importante precum Palatul Kremlin, Calea Ferată din Rusia sau Patriarhia Rusiei.

Pentru a decora sălile de conferinţe și de protocol, dar și birourile lui Vladimir Putin din Kremlin au fost vândute covoare moldoveneşti cu o suprafața totală de peste 60.000 de metri pătraţi.

"Ultima livrare a fost în luna decembrie anul trecut. Chiar avem în spate unul din covoarele care a fost furnizate şi instalate în sala de protocol", a afirmat directorul fabricii, Oleg Braga.

Covoarele noastre găsim și la Teatrul Bolşoi din Moscova, dar și în biserici şi mănăstiri renumite din Rusia, România şi de pe muntele Athos din Grecia.

"Furnizăm nişte covoare speciale cu vulturul monofacial, care este stil bisericesc. Sunt mai multe modele, mai multe culori pentru diferite sărbători. Din partea Patriarhului României, Preafericitul Daniel mi-a trimis o scrisoare de mulţumire în urma acceptării produsului nostru", a adăugat directorul fabricii, Oleg Braga.

La fabricarea covoarelor muncesc peste 400 de oameni.

"Toate culorile sunt pregătite din timp, conform comenzii pe care o dă cumpărătorul. Covoare facem de diferite lăţimi, de doi metri, de 1,70, de patru. De şase metri lăţimea covorului este lipit din două bucăţi de covoare", a afirmat şefa Secţiei ţesut, Anastasia Rîbca.

87 la sută din producţia anuală a întreprinderii este destinată exportului. Covoarele ajung în Marea Britanie, Franţa, Grecia, Cehia, Germania, România, Ungaria, Ucraina, Rusia şi Kazahstan.

Pe aceeaşi temă