Covoare noi din timpuri vechi DETALII

Embed:

Sunt noi, dar vechi. Este vorba despre şase covoare ţesute în 2011, după modele din secolul 18. Acestea au fost confecţionate din lână naturală colorată cu plante, coji de ceapă şi sfeclă roşie. Preţul unei asemenea capodopere, prezentate la o expoziţie din Capitală, se ridică la peste 10 mii de lei.

Covoarele au fost ţesute timp de un an de zile de patru femei din satul Tabăra, Orhei.

"Designul ei ţine de aria sud-estică a teritoriului nostru, a spaţiului nostru cultural. Este o scoarţă din zona Căuşeniului şi a satelor din raionul Ştefan Vodă", a menţionat Varvara Buzilă, tenograf.

Cele şase covoare au fost realizate în cadrul unui proiect al Institutului Cultural Român care prevedea realizarea a şapte covoare din perioada secolelor 18-19.

"Noi am identificat modelele. Pe baza modelelor al doilea proiect a fost creeare izvoadelor noi.  Al treilea proiect a fost cercetarea asupra culorilor naturale care produc culorile din covoarele acelea vechi", a specificat preşedintele ICR Chişinău, Petre Gurău.

Pentru anul 2012 Ministerul Culturii îşi propune să editeze un volum cu imagini a covoarelor basarabene.

"Se elaborează şi va fi editat un volum al covorului basarabean care va cuprinde de fapt repertoriu acestor covoare de excepţie" a declarat viceministrul Culturii, Gheorghe Postică.

Pentru realizarea covoarelor Institutul Cultural Român a cheltuit aproximativ 80 de mii de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu