COVID-19 sărăcește partidele. PSRM și PRO MOLDOVA, gata să doneze anumite sume

Embed:
Banii alocaţi partidelor în urma rezultatelor alegerilor ar putea fi donaţi pentru combaterea răspândirii epidemiei de COVID-19. În acest an, suma subvenţiilor prevăzute în bugetul de stat pentru finanţarea partidelor este de peste 38 de milioane de lei.

Preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi, a declarat, în cadrul unul briefing, că Legea privind partidele politice nu prevede donarea acestor bani în alte scopuri. De aceea, socialiştii solicită Comisiei pentru Situaţii Excepţionale să găsească o soluţie.

"Acest lucru ar permite utilizarea alocaţiilor de la bugetul de stat pentru alte destinaţii şi anume pentru donarea alocaţiilor în fondul combaterii răspândirii epidemiei virusului COVID-19", a spus preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi. 

Zinaida Greceanîi a îndemnat toate partidele parlamentare să susţină iniţiativa de a dona banii obţinuţi în urma alegerilor. Cu o propunere similară a venit şi grupul parlamentar „PRO MOLDOVA".

"Considerăm că partidele trebuie să renunţe la această finanţare din partea statului şi noi venim cu propunerea de a modifica legea ca în acest an partidele să nu fie finanţate şi aceşti peste 38 de milioane de lei să fie redirecţionate pe alte cheltuieli", a spus preşedintele grupului PRO MOLDOVA, Andrian Candu. 

Însă ideea nu este pe placul tuturor partidelor. Preşedintele fracţiunii parlamentare PPDA, Alexandru Slusari, a declarat că formaţiunea va examina această propunere, dar nu promite că va da curs iniţiativei.

"Pentru noi, acest lucru este mai greu deoarece noi suntem finanțați în mare parte din subvenţiile de stat. Nu avem un sac de bani în spate de la care să fim finanțați. Ne ajunge pentru strict necesar", a menționat preşedintele fracţiunii PPDA, Alexandru Slusari. 

În opinia secretarului general al PDM, Alexandru Jizdan, propunerea socialiştilor pare a fi una populistă. Democratul se întreabă din ce bani vor supraveţui partidele dacă vor face astfel de donaţii. Iar reprezentanţii Partidului Acţiune şi Solidaritate ne-au declarat că vor reveni ulterior cu un comentariu.

Ministerul Finanţelor a deschis trei conturi bancare pentru colectarea donațiilor privind combaterea COVID-19: în lei moldovenești, în dolari americani și în euro. Ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a declarat marţi că banii vor fi utilizaţi pentru motivarea financiară a personalului medical.
loading...

Lasă un comentariu