Cotația petrolului, în scădere. Barilul WTI valorează 25 de dolari

Cotația petrolului și-a continuat scăderea, barilul de referință american, WTI, ajungând în data de 18 martie la 25,06 dolari, cea mai mică valoare din ultimii 17 ani. Scăderea este dată de o combinație între oferta abundentă și cererea scăzută la nivel mondial din cauza pandemiei de COVID-19, relatează Agerpres.

Miercuri, 18 martie, barilul de țiței cu livrarea în luna aprilie valora 25,36 dolari, în scădere cu 59% comparativ cu ziua precedentă. Anterior, bariul de petrol a coborât la 25,06 dolari, fiind înregistrată astfel cea mai mică valoare de după anul 2003.

La Bursa de la Londra, barilul de petrol Brent din Marea Nordului, ce avea livrare în luna mai, era cotat la 27,91 dolari, în scădere cu 2,82% față de ziua precentă la închidere.

Ambele referințe au pierdut peste 60% din valoarea de la începutul anului 2020, potrivit sursei citate anterior.

Potrivit Agerpres, cererea de petrol este afectată în mod puternic de pandemia de coronavirus și măsurile drastice care se adoptă la nivel mondial pentru combaterea extinderii infecțiilor, dar și în contextul unui război al prețurilor, între Riad și Moscova, după eșecul negocierilor de la ultima reuniune a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliaților pentru reducerea ofertei.

„Presiunile pentru scădere ar urma să continue până când Arabia Saudiă și Rusia vor deveni rezonabile. Dar nu este cazul la ora actuală.”, a declarat Carsten Fritsch, analist al Commerzbank, potrivit sursei citate mai sus.

Chiar și în contextul actual, Arabia Saudită se pregătește să își sporească producția de combustibili fosili, în ciuda cererii aflată în continuă scădere, din cauza pandemiei de coronavirus, relatează The Guardian.

Mai mult decât atât, în prezent se preconizează că industria petrolieră va continua să umple stocurile de țiței în săptămânile și lunile urmptoare, pe măsură ce contaminarea economică a pandemiei se răspândește în restul lumii, reducând cererea de resurse naturale, inclusiv de petrol, informează sursa citată mai sus.

Potrivit The Guardian, prețul total al petrolului a scăzut la 25 de dolari pe baril săptămâna trecută, de la peste 65 de dolari pe baril înregistrat la începutul anului, iar experții avertizează industrica că prețul ar putea ajunge chiar la 10 dolari pe baril în acest an.

loading...

Lasă un comentariu