Corupţia, la ea acasă în ministere şi instituţiile de stat: Ministerul Muncii şi cel al Educaţiei, primele în top

Embed:

Corupţia este combătută cam anemic în ministere şi instituţiile de stat. Dimpotrivă, unii demnitari crează toate condiţiile ca fenomenul să înflorească. La aceste concluzii a ajuns organizaţia Transparency International, după ce a analizat activitatea Inspectoratului Fiscal de Stat, a Ministerului Muncii, a Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi cel al Educaţiei.

Potrivit Transparency International, se pare că lucrurile ar merge mai bine la Inspectoratul Fiscal. Pe locul doi se află Ministerul Tehnologiei Informaţiei. În schimb, cele mai netransparente sunt Ministerul Muncii şi cel al Educaţiei.

Informaţiile referitoare la declaraţiile pe venit ale angajaţilor au fost oferite grupului de lucru doar de către Inspectoratul Fiscal de Stat. Cei de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi de la Ministerul Muncii au dat informaţii parţiale, iar la Ministerul Educaţiei acestea au fost tăinuite.

Mai mult, paginile web ale acestor ministere nu conţin informaţii referitoare la distribuirea bugetului pentru anii 2009-2011, iar datele despre achiziţiile de stat sunt incomplete. De asemenea, sunt ţinute în secret şi informaţiile ce ţin de organizarea concursurilor pentru funcţiile vacante.

Potrivit raportului, de cele mai multe ori, funcţionarii de stat îşi angajează la serviciu rudele. Grupul de lucru se arată îngrijorat de atitudinea funcţionarilor acestor ministere faţă de plângerile cetăţenilor, dar şi de nefuncţionalitatea "liniilor fierbinţi".

În pofida numeroaselor nereguli, ofiţerii Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei susţin că cei vinovaţi nu pot fi sancţionaţi, din cauza legislaţiei imperfecte.

Reprezentanţii Transparency International intenţionează să-i prezinte premierului Vlad Filat toate lacunele depistate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu