"Coruperea deputaţilor de la Chişinău poate duce la o criză politică asemănătoare cu cea din Ucraina"

Embed:

Tentativele de corupere a deputaţilor pot fi susţinute financiar atât de forţe interne, cât şi externe. O mare influenţă o are Rusia, care ar fi interesată în stagnarea cursului de integrare europeană a Republicii Moldova. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către politologul Veaceslav Berbeca.

"Cred că ar fi două posibilităţi, ori din exterior ori din interior. Cei din exterior ar putea fi din Rusia, din partea căreia ar veni această influenţă. Nu putem demonstra acest lucru, pentru că suntem într-o situaţie geopolitică tumultuoasă. Mă refer la referendumul din Găgăuzia, evenimentele din Ucraina şi mai ţinem cont că Rusia nu a dorit ca Moldova să semneze Acorul de Asociere cu UE. Din interiorul ţării ar fi opoziţia, care este interesată să destrame coaliţia de la guvernare. Totuşi, este greu de spus că ei sunt implicaţi în actele de corupere", a spus Veaceslav Berbeca.

Tototdată, aceste scheme de corupere ar putea destabiliza situaţia din Republica Moldova şi ar duce inevitabil la o criză politică asemănătoare cu cea din Ucraina.

"Vedeţi ce se întâmplă în Ucraina, unde Ianukovici ar fi fost corupt. Asemenea lucru poate fi şi la noi, în Republica Moldova, dar cu sume mult mai mici. Nu cred că opoziţia îşi doreşte repetarea evenimentelor din 2009 sau din Ucraina", a spus Alexandru Cauia, doctor în drept.

De aceeaşi părere este şi comentatorul politic Vitalie Catană, care crede că aceste acte de corupere ar lovi grav asupra intereselor Republicii Moldova. Totodată, sumele cu care se intenţionează coruperea deputaţilor sunt mult prea mici pentru "a vinde o ţară".

"Mi se par sume cam mici, să vinzi ţara pentru 250 000 dolari. Mă aşteptam la sume mult mai mari. Aici trebuie să fie reacţia autorităţilor, pentru că este ceva grav, este vorba de destinul ţării, al cetăţenilor. Dacă se întâmplă asemenea lucruri, ne putem trezi cu situaţii de criză cum se întâmplă în Ucraina. Este o corupţie care loveşte interesele Republicii Moldova", a spus Vitalie Catană.

Publika.md aminteşte că ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurorii au organizat un flagrant şi au arestat două persoane care sunt cercetate acum pentru încercarea de mituire a unui deputat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu