Coronavirusul pune pe jar Moldova. Ce spune ministerul sănătății despre starea celor cei trei muzicieni

Embed:

Cei trei muzicieni moldoveni сare au revenit miercuri dintr-un turneu din localitatea chineză Whuan, nu prezintă semne de infecție cu coronavirus. Despre aceasta a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pe pagina de Facebook.

"Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale reiterează despre lipsa cazurilor suspecte sau confirmate de boală cu virusul de tip nou Coronavirus, în Republica Moldova.

Cu privire la persoana revenită din China, menționăm că, nu prezintă semne clinice de boală cauzate de noul tip de Coronavirus. Însăși faptul că a călătorit în orașul Wuhan din China (pe 4 ianuarie) nu denotă că are sau va face această boală. MSMPS antenționează populația să respecte recomandările OMS.
Totodată, reiterăm că, MSMPS, prin intermediul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, instituțiilor medico-sanitare, și în punctele de santinelă asigură monitorizarea situaţiei epidemiologice prin gripă, infecții acute a căilor respiratorii superioare şi infecții acute respiratorii severe, la nivel național. Agenția Națională pentru Sănătate Publică, prin intermediul Punctului Focal Național pentru RSI, asigură monitorizarea zilnică a situaţiei epidemiologice la nivel internațional privind infecția cu Coronavirusul de tip nou, comunicarea și schimbul de informații cu Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European pentru Controlul Bolilor".

Între timp, cei de la Ministerul Sănătății nu pot spune cu exactitate câte persoane s-au întors în Moldova din China. Cu toate acestea, oficialii dau asigurări că situația este sub control.

Studenta Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, violonista Galina Crutova, s-a aflat în China într-un turneu de 50 de zile. În timpul şederii, tânăra a trebuit să-și prelungească viza, de aceea a stat încă două zile la Wuhan, în perioada în care a izbucnit focarul de coronavirus.

"Când am mers să prelungim viza, ne-au spus, că în acest oraş, Wuhan, bântuie un virus, şi ne-au recomandat să nu părăsim hotelul. De aceea purtam măşti, pentru a ajunge la locul, unde ne-au prelungit viza, am luat un taxi, nu am ieşit din hotel pentru a face o plimbare sau să vedem oraşul", a povestit studenta Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, violonista Galina Crutova.

Imediat după ce a ajuns la Chişinău, Galina s-a adresat medicilor de la Spitalul de boli infecţioase Toma Ciorbă. Aceştia nu i-au depistat simptome de boală.

"Da, ne-a telefonat şeful de catedră, care ne-a îndemnat să mergem la Spitalul Toma Ciorbă şi să facem un control. În aceeaşi zi am întreprins toate măsurile", a spus studenta Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, violonista Galina Crutova.

Împreună cu Galina, în turneu a fost şi un alt student al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Ambii muzicieni au zburat în China la invitația Filarmonicii din Timișoara. Şi în cazul său, medicii au spus că nu este bolnav.

Al treilea muzician, violonista de la Sala cu Orgă din Chişinău, a fost examinată de un medic, care a spus că la fel nu prezintă pericol.

La Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă ne-au spus că, în ultimele zile, trei pacienţi au venit să efectueze controale medicale, dar nimeni nu a fost diagnosticat cu noul tip de virus. Potrivit medicilor, Moldova dispune de tratament împotriva coronavirusului obişnuit, deoarece el se tratează la fel ca infecțiile virale obişnuite. Totuşi, pentru tratamentul unui tip necunoscut al virusului, specialiștii așteaptă protocoale actualizate ale Organizației Mondiale a Sănătății. Contactat telefonic, secretarul de presă al OMS Moldova, Rodica Munteanu, nu ne-a răspuns pentru a ne oferi detalii despre aceste protocoale.

PUBLIKA.MD amintește că trei muzicieni moldoveni au revenit miercuri dintr-un turneu în localitatea chineză Whuan, care a fost grav afectată de coronavirus. Este vorba despre o violonistă de la Sala cu Orgă şi doi studenţi de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.Cei trei muzicieni au fost invitaţi în China pentru 50 de zile, făcând parte dintr-o orchestră din Timişoara. Potrivit lor, ei au călătorit în mai multe orașe din China. 

CITEȘTE ȘI: Trei muzicieni moldoveni, care au revenit din China, monitorizaţi de medici

loading...

Lasă un comentariu