Coronavirusul afectează și sectorul avicol din Moldova. Crescătorii se plâng că nu au unde să vândă puii

Embed:

Odată cu răspândirea noului tip de coronavirus în ţara noastră, a intrat în carantină şi sectorul avicol. În condiţiile în care toate pieţele specializate au fost închise, crescătorii mici şi mijlocii se plâng că nu au unde să vândă puii. Producătorii susţin că suportă pierderi enorme pentru întreţinerea acestora, iar chletuielile cresc odată cu.... puii din hale.

Responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii spun că încearcă să găsească o soluţie pentru situaţia creată.

Fiodor Stavila din satul Ruseştii Noi, raionul Ialoveni este avicultor de aproape șase ani. Bărbatul susţine că în acest an, din cauza restricţiilor impuse de autorităţi, i-au rămas aproape 1.000 de pui în hală pe care nu are unde şi nici cui să-i vândă. 

"Trei săptămâni în urmă trebuiau să fie vânduţi. La fiecare zi, pierzi 50-un leu, îl pierzi la hrană. Când trebuiau deja să fie vânduţi, şi pui altă capică în buzunar. Pui cumperi, şi iarăşi învârteşti oleacă. Da aşa nu poţi", a spus avicultorul, Fiodor Stavila.

Bărbatul susţine că la începutul săptămânii viitoare, din ouăle puse în incubator vor ieşi alţi peste 1.000 de pui. Fiodor Stavila susţine că în condiţiile crizei profunde, habar nu are ce va face cu ei.  

"O să-l dau la tăiat. Cam greu o să fie. Cu toţi puii, ce să faci cu dânşii. Carne creşti, da unde să o realizezi. Că se închide totul", a menționat avicultorul, Fiodor Stavila.

Într-o situaţie similară s-au pomenit aproape toţi avicultorii din ţară, care au rămas cu peste un milion de pui hale, pe care nu au unde să-i vândă.

Reprezentanţii Asociaţiei Avicultorilor din Moldova au solicitat implicarea Ministerului Agriculturii pentru soluţionarea acestei probleme.   

"Problema este gravă, dar în următoarele două săptămâni va fi foarte gravă. Păsările acestea cresc. Este nevoie un front mai mare de alimentaţie, front mai mare de apă. Şi există o problemă a bunăstării păsărilor", a afirmat preşedintele Asociaţiei patronale a Avicultorilor din Moldova, Eugeniu Voiniţchi.

De cealaltă parte, responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii afirmă că sunt în căutarea unor soluţii. 

"Ministerul a întocmit nişte propuneri pentru membrii Comisiei pentru Situaţii Excepţionale însă aceste propuneri nu s-au regăsit în vreuna din deciziile comisiei. În aceste condiţii vom reveni repetat cu o propunere de a include pe ordinea de zi a comisiei de a specifica clar este sau nu permis comercializarea păsărilor".

În Republica Moldova, peste 50 de avicultori cresc şi comercializează pui.

loading...

Lasă un comentariu