Coronavirus: Purtarea măştilor nu garantează protecţia absolută împotriva transmiterii virusului

În faţa transmiterii noului coronavirus, măştile chirurgicale sunt la mare căutare în special în Asia. Esenţiale pentru persoanele bolnave şi recomandate a fi purtate în cele mai afectate regiuni, acestea nu garantează întotdeauna protecţia 100% împotriva epidemiei, informează AFP, citat de agerpres.ro.

Purtarea unei măşti, de cele mai multe ori un produs ieftin confecţionat din hârtie, este un lucru obişnuit în Asia, ca mijloc de protecţie împotriva poluării sau ca măsură de igienă.

Odată însă cu transmiterea rapidă a noului virus, care a provocat deja decesul a peste 100 de persoane şi a infectat alte câteva mii, vânzările acestui produs au explodat în regiune.

În China, unde virusul a apărut în decembrie şi unde purtarea măştii este obligatorie în anumite provincii altfel existând riscul unei amenzi, farmaciile din Hong Kong, Beijing sau Shanghai şi-au epuizat stocurile.

În Cambodgia, Japonia sau pe anumite pagini de internet, preţurile au explodat ca urmare a cererii masive.

În Thailanda, unde există deja 14 cazuri de contaminare, magazinele din centrul Bangkokului au rămas fără stocuri în doar câteva zile, iar afişe pe care scrie "Nu am avem măşti" au fost agăţate în vitrine.

"300 de clienţi zilnic, în cea mai mare parte chinezi, se îngrămădesc să cumpere aceste produse. Nu mai avem niciuna, la fel ca şi furnizorii noştri care sunt complet depăşiţi", a povestit pentru AFP Suphak Saphakkul, patronul unei mici farmacii dintr-un centru comercial aflat în capitala Thailandei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îndeamnă populaţia să-şi acopere gura şi nasul atunci când tuşeşte sau strănută, iar masca să fie nelipsită în cazul persoanelor bolnave pentru a limita riscurile contaminării.

Pentru persoanele care nu prezintă însă niciun simptom, "eficacitatea acestora nu este demonstrată", potrivit ministerului Sănătăţii din Franţa.

"Nu oferă o garanţie de 100%", precizează Satoshi Hiroi din cadrul Institutului de Sănătate Publică din Osaka. Întrucât nu sunt fixate complet pe faţă, acestea permit trecerea aerului nefiltrat. "Puteţi aşadar inhala virusul dacă există un spaţiu între faţă şi mască", a explicat cercetătorul.

Experţii insistă totodată asupra faptului că acestea au o durată de viaţă limitată, deseori de doar câtva ore, după care trebuie în mod obligatoriu să fie schimbate.

Aceştia preconizează deci utilizarea altor tipuri de măşti, mult mai scumpe, denumite "măşti de protecţie respiratorie individuală". Formate dintr-un element facial şi un dispozitiv de filtrare a aerului, au o durată de viaţă mult mai ridicată.

Prevenţia eficace contra noului coronavirus rămâne cu toate acestea dificilă atâta timp cât asupra modalităţii de transmitere planează incertitudini.

Există dovezi ale contaminării de la om la om, dar nu se cunoaşte cu exactitate dacă agentul patogen se află în suspensie în atmosferă sau se propagă prin contact.

"Nu ştim încă în mod exact care îi este provenienţa, nu înţelegem în totalitate cum se transmite, nu înţelegem pe deplin cum se manifestă prin simptome", a arătat Daniel A. Kertesz, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Thailanda.

"Ne luptăm împotriva unui duşman invizibil cu mijlocele disponibile. Purtarea unei măşti este întotdeauna mai bună decât lipsa oricărei protecţii, iar acest lucru ar putea linişti populaţia şi evitarea unei isterii colective", a subliniat farmacistul Suphak Saphakkul.

În orice caz, alte măsuri de precauţie precum spălatul frecvent al mâinilor cu săpun sau cu o soluţie hidroalcoolică, utilizarea batistelor de unică folosinţă sunt ferm recomandate pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

loading...

Lasă un comentariu