Corneliu Mihalache: Trecerea completă de la televiziunea analogică la cea digitală va fi amânată

Embed:

Trecerea completă de la televiziunea analogică la cea digitală, cel mai probabil, va fi amânată şi nu avea loc în termenul stabilit de lege, adică în 1 martie 2020. De această părere este membrul Consiliului Audiovizualului Corneliu Mihalache. El şi-a exprimat opinia în cadrul emisiunii "În centrul atenţiei" de la Publika TV. În prezent, semnalul digital poate fi recepţionat în 95 la sută din teritoriul ţării, însă nu toţi oamenii au acces la el. Autorităţile s-au angajat să le ofere familiilor cu venituri modeste care au televizoare vechi convertoare externe pentru a putea recepţiona semnalul digital. Acest lucru se mişcă însă cu viteza melcului.

În 2018, printr-o hotărâre de Guvern, s-a dispus alocarea mijloacelor financiare pentru procurarea a 30 de mii de dispozitive. Până acum însă au fost cumpărate doar nouă mii, dintre care şapte mii au fost repartizate în localităţile din ţară. Alte două mii vor fi împărţite până la Revelion. Deocamdată nu se ştie când vor fi cumpărate celelalte convertoare şi când vor ajunge în casele oamenilor.

"- Totul depinde de Guvern. Totul deja este pregătit, în principiu. Sincer, nu înţeleg de ce noi până, în prezent, încă nu am făcut acest lucru? - Totuşi care ar putea fi motivele? - Nu înţeleg, nu văd nici motive economice, nici politice",a spus membrul CA, Corneliu Mihalache.

Analistul politic Andrei Andrievschi, invitat şi el la emisiune, consideră, totuşi, că în spatele acestei situaţii ar sta interese politice.

"Anul viitor vor avea loc alegerile prezedinţiale. Pentru preşedintele ţării, Igor Dodon, ar fi foarte convenabil ca mai multe posturi afiliate lui să fie cât mai accesibile pentru populaţie. Ştim că unul dintre aceste posturi va lupta pentru o frecvență analogică terestră, adică modalitatea veche de emisie", a menționat analistul politic, Andrei Andrievschi. 

Şeful statului Igor Dodon nu a comentat deocamdată aceste declaraţii. Nici reprezentanţii Guvernului nu au prezentat vreo poziţie oficială. Săptămâna aceasta, subiectul privind trecerea de la televiziunea prin cablu la cea digitală a fost discutat de două ori de deputaţi: odată la o şedinţă cu uşile închise pentru presă, iar a doua oară la comisia cultură a Parlamentului. Preşedintele acesteia, Adrian Lebedinschi, a menţionat că în 1 martie, anul viitor, nu toţi oamenii vor putea urmări posturile tv preferate în format digital.

"Vor fi anunţate licitaţii publice pentru procurarea acestor setoboxuri, identificarea agentului economic care le va aduce, ceea ce durează două - trei luni de zile, aici era teama mea, probabil nu trebuia să o spun, că 15 mii, 20 mii de oameni nu o să reuşească până la întâi martie să le obţină, aceste setoboxuri", a spus preşedintele comisiei, Adrian Lebedinschi.

"De şase ani se vorbeşte despre asta. Niciun fel de mecanism ca să facă evaluarea", a spus deputatul PAS, Lilian Carp.

Acum o lună, însă, deputatul socialist, Adrian Lebedinschi, dădea asigurări că, până la începutul primăverii, toţi oamenii vor avea acces la televiziunea digitală.

"Practic probleme nu avem, sperăm că până la întâi martie noi o rezolvăm.Dumneavoastră, ne daţi asigurări că în martie, ţara noastră va avea televiziune digitală? Nu avem încotro. Avem obligaţiunile noastre pentru vecini. Dar în cazul în care nu se reuşeşte? Se reuşeşte, totul depinde de cetăţeni cum vor reacţiona", a menționat Lebedinschi.

Amintim că ţara noastră a semnat încă în 2006 Acordul Conferinței Regionale pentru Radiocomunicații alături de alte peste 100 de țări, conform căruia semnatarii s-au obligat ca până în 16 iunie 2015 să efectueze în țările lor tranziția de la televiziunea terestră analogică la cea digitală. Perioada de trecere stabilită a fost de 9 ani, din 16 iunie 2006 până în 16 iunie 2015.

Moldova a avut mai multe termene pentru punerea în aplicare a acestui angajament, ultimul fiind în 1 martie 2020. În prezent, doar câteva posturi TV emit în format digital, dar acces la acestea pot avea doar cei care au televizoare moderne cu adaptoare incorporate, sau cei care au televizoare vechi şi convertoare externe.

loading...

Lasă un comentariu