Corneliu Gurin: Depolitizarea Procuraturii Generale nu se face doar prin numirea unui procuror general apolitic

Embed:

Depolitizarea Procuraturii Generale nu se face doar prin numirea unui procuror general apolitic. Declaraţia a fost făcută de procurorul general, Corneliu Gurin, într-un interviu pentru ipn.md. 

"Asigurarea independenţei şi depolitizarea se realizează prin crearea unor mecanisme, care să blocheze tentativele de influenţare politică a tuturor procurorilor. Nici chiar un naiv nu ar putea crede că presiunile politice s-ar face doar asupra conducătorului unei instituţii. De aceea, prioritatea mea acum este să găsesc, împreună cu colegii, instrumente eficiente prin care să nu admitem pe viitor astfel de ingerinţe în activitatea procurorilor şi a Procuraturii. Şi eu nu mă refer doar la ingerinţele politice, ci la orice fel de încercări de a influenţa procurorii şi ancheta penală", a declarat Corneliu Gurin.

Totodată, Procurorul General consideră că procesul de reformă al instituţiei este unul de durată, dar este important să fie demarat, ca să nu se rămână la faza de strategii şi mese rotunde.

"Vom face reforme interne, prin optimizare, modernizare şi reducerea competenţelor improprii, vom insista pentru excluderea imixtiunilor în activitatea procurorilor, pentru consolidarea autonomiei şi independenţei Procuraturii şi a procurorilor. Consider că demult este necesară consolidarea locului Procuraturii în cadrul autorităţii judecătoreşti şi acordarea unui statut de magistrat procurorilor, cu elementele clasice ale acestui statut. Nu voi întreprinde măsuri pripite, este vorba de un sistem complex şi cu atribuţii importante, dar lucrurile trebuie schimbate şi asta vom face, împreună cu toţi cei care doresc sincer să contribuie şi se implice", a mai spus Gurin.

Publika.md aminteşte că, pe 18 aprilie, Corneliu Gurin a fost desemnat în funcţia de procuror general al Republicii Moldova. Pentru candidatura lui Gurin au votat 51 de deputaţi din partea PLDM, PD şi câţiva deputaţi neafiliaţi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu