Corman, despre interdicţiile de export în Rusia: Există riscul să se creeze o atmosferă anti-rusească pe care noi nu o dorim

Embed:

Un eventual embargo pentru legumele moldovenești, impus de Rusia, îi va afecta atât pe fermierii care își vindeau produsele în această ţară, cât și pe cei care le comercializează în Moldova. Agricultorii spun că, din cauza suprasaturării pieţei interne, vor fi nevoiți să reducă prețurile considerabil. Între timp, autoritățile moldovenești caută soluții pentru a-i ajuta pe producători.

Tudor Chiriac din Strășeni face agricultură de aproximativ 15 ani. Are 40 de hectare de teren pe care cultivă roșii, castraveți, varză, ceapă, ardei și dovlecei. A renunțat la piața rusească de anul trecut şi comercializează produsele sale doar  în Moldova.

În 2013, a avut vânzări de aproximativ două milioane de lei. Închiderea pieței ruseşti pentru producătorii moldoveni îl va afecta direct, spune agricultorul, deoarece va fi nevoit să-şi vândă produsele mai ieftin.

''Toți suntem într-o singură barcă și presiunea asupra pieței interne o să fie mai mare. De exemplu varza în piața internă este la 50-80 de bani prețul angro. E greu de spus, poate să scadă până la prețuri simbolice", susţine agricultorul.

Autoritățile caută acum soluții pentru a compensa pierderilor producătorilor de fructe și legume, estimate la 180 de milioane de dolari.

"Este o lovitură sub centură. Guvernul va depune eforturi pentru a compensa unele dintre aceste pierderi. Piaţa Belarusului este deschisă, a Ucrainei. România depune eforturi foarte mari să ne ajute. Egiptul, alte ţări arabe sunt pregătite să preia marfa de la noi", a declarat ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Corman, spune că  interdicțiile de export în Rusia ar putea avea consecințe negative nu numai asupra agricultorilor moldoveni.

"Este o decizie politică care vine în urma Asocierii Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Eu cred că prin astfel de metode Federaţia Rusă nu procedează corect în primul rând. Şi în al doilea rând face şi o greşeală, există riscul ca aici în ţară să se creeze o atmosferă anti-rusească pe care noi nu o dorim", a menţionat spekearul Igor Corman.

Rusia a decis să interzică din 21 iulie toate livrările de fructe și conserve din fructe și legume din Moldova. Autoritățile de la Moscova au declarat că au găsit în mai multe loturi de fructe un dăunător, numit molia orientală. În cazul conservelor a fost invocată nerespectarea normelor de marcare şi identificare a mărfii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu