Corina Fusu, în faţa presei. Ministra Educaţiei va explica modificările făcute care au stârnit nemulţumiri

Embed:

Ministrul Educaţiei, Corina Fusu, va explica astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, motivele care au stat la baza modificării Regulamentului cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi director adjunct în instituţiile de învăţământ general. 

Modificările propuse acum câteva zile urmează să elimine complet etapa evaluării scrise, testarea și certificarea competențelor de către Inspectoratul Naţional Școlar.

Astfel, potrivit noului regulament, procesul de selectare a candidaților pentru funcția de director are loc doar în baza unui interviu.

O altă modificare presupune eliminarea limitei de şase luni pentru mandatul de director interimar. În aceste condiţii, o instituție de învățământ poate fi condusă pe un termen nelimitat de către un director interimar.

Precedentul regulament, elaborat la începutul anului de Ministerul Educaţiei condus pe atunci de către Maia Sandu, prevedea că persoanele care au depăşit vârsta de 60 de ani nu pot exercita funcţia de director al unei şcoli sau grădiniţe.

Conducătorii instituţiilor de învăţământ sunt numiţi prin concurs public, pentru o perioadă de cinci ani, şi trebuie să aibă studii superioare şi experiență managerială de cel puţin trei ani.

Totodată, administraţia instituţiei de învăţământ urma să prezinte un certificat eliberat de Inspectoratul Școlar Național, care confirmă susținerea unui test de evaluare a competențelor, dar şi starea psihologică a acestuia.

De asemenea, managerul trebuia să prezinte un program de dezvoltare a instituției pentru o perioadă de cinci ani, după care să susţină un interviu de 45 de minute, înregistrat audio sau video.

 
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu