Corespondent special: Turcia comemorează doi ani de la puciul eşuat

Embed:

Seara de 15 spre 16 iulie 2016 a început în Turcia ca toate celelealte. Unii oameni s-au adunat aici să se relaxeze… Alţii s-au adunat la chefuri. A urmat însă ceea ce avea să schimbe istoria Turciei.

Starea de haos general a cuprins întreaga ţară, după ce o parte din armată a încercat sa-l dea jos pe preşedintele Recep Erdogan.

Podul Bosfor, care face legatura dintre partea asiatică şi cea europeană a Istanbulului a fost blocat de armată.

La îndemnul lui Erdogan, mulţi civili au ieşit să-şi apere ţara. Unii au mers să lupte cu mainile goale împotriva puciştilor şi au făcut chiar scut în faţa tancurilor.

250 de oameni au murit, peste 2000 au fost răniţi în violenţe. Imediat dupa capturarea puciştilor, administraţia Erdogan a declanşat marea epurare: retineri, arestari in masa şi demiteri ale celor suspectați de legături cu clericul musulman Fethullah Gulen, considerat de Ankara responsabil pentru tentativa de puci.

Erdogan are cum acum puteri sporite, iar starea de urgenţă nu a mai fost ridicată după evenimentele din iulie de acum doi ani.

După acea noapte, Istanbulul, dar şi întreaga Turcie îşi urmează cursul oarecum firesc… Chiar dacă starea de lucruri a suferit modificări considerabile.

Din Istanbul, pentru Publika TV, Lucia Cujbă şi Vitalie Chetraru.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu