Coreea de Sud şi Coreea de Nord vor desfăşura convorbiri la nivel înalt în localitatea Panmunjom

Coreea de Sud şi Coreea de Nord vor desfăşura luni, 15 octombrie, convorbiri la nivel înalt în localitatea de frontieră Panmunjom, pentru a discuta modalităţile de punere în aplicare a acordului convenit la summitul desfăşurat la 19 septembrie, la Phenian, a comunicat vineri Ministerul sud-coreean al Unificării, transmit Reuters şi Yonhap.

La cel de-al treilea lor summit, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au convenit reluarea cooperării economice, inclusiv prin conectarea sistemelor de transport feroviar şi rutier, redeschiderea unui parc industrial comun şi sejururi în staţiunea turistică de la Muntele Kumganag din Coreea de Nord, atunci când condiţiile vor fi întrunite.

Potrivit lui Moon, Kim a declarat că va invita experţi internaţionali pentru a asista la dezafectarea unei instalaţii de rachete, precum şi că va închide principalul complex nuclear, de la Yongbyon, dacă SUA vor lua măsuri de reciprocitate, scrie Agerpres.ro.

Sudul a propus ca discuţiile de la Panmunjom să aibă loc vineri, dar Nordul a prezentat o contraofertă pentru luni.

''În această după-amiază (vineri - n.red.), guvernul a trimis un mesaj de acceptare'', a precizat Ministerul Unificării.

Convorbirile de luni vor avea loc în Casa Păcii, o clădire sub control sud-coreean, în interiorul zonei demilitarizate, şi vor fi conduse din partea sud-coreeană de ministrul unificării, Cho Myoung-gyon, menţionează comunicatul.

Coreea de Nord nu a confirmat deocamdată componenţa delegaţiei, dar, la reuniunile precedente, aceasta a fost condusă de Ri Son Gwon, preşedintele Comitetului pentru reunificarea paşnică a ţării.

''La reuniunea la nivel înalt, vom discuta căi de implementare a acordului de la Phenian şi de finalizare a calendarelor pentru discuţiile ce vor urma în fiecare domeniu'', mai precizează ministerul sud-coreean.

Anunţul survine pe fondul preocupărilor exprimate de SUA în legătură cu 'încălzirea' poate prea rapidă a relaţiilor intercoreene în comparaţie cu ritmul negocierilor privind abandonarea de către Seul a programelor nuclear şi balistic.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, şi-a exprimat 'nemulţumirea' faţă de acordul militar intercoreean convenit în timpul summitului de luna trecută, într-un rar semn de dezacord între cei doi aliaţi, Washington şi Seul.

Cele două Corei au convenit, între altele, să înceteze manevrele militare, să înfiinţeze o zonă de excludere aeriană în apropierea frontierei comune şi să elimine treptat minele şi posturile de pază din zona demilitarizată.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu