Coreea de Nord și-a intensificat eforturile de producere de componente pentru un nou reactor nuclear

Coreea de Nord și-a intensificat eforturile de a produce componente pentru un nou reactor nuclear pe care îl construiește, în timp ce continuă funcționarea celui existent care furnizează combustibil pentru bombele sale atomice, afirmă Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), în raportul anual făcut public vineri, transmite Reuters, potrivit Agerpres.ro.

Coreea de Nord a desfășurat două teste nucleare și zeci de teste cu rachete de la începutul anului, sfidând marile puteri și alimentând temerile privind izbucnirea unui conflict în puternic militarizata Peninsulă Coreeană.

Un test cu rachetă efectuat luna trecută a fost îndreptat spre teritoriul continental al SUA, iar Phenianul și-a anunțat ulterior planul de a trimite rachete asupra teritoriului american Guam, în Pacific, determinându-l pe președintele american Donald Trump să avertizeze că oricărei amenințări i se va răspunde cu ''foc și furie''.

Nu este clar dacă Phenianul poate miniaturiza suficient o bombă nucleară pentru a echipa o rachetă și se consideră în bună măsură că nu poate proteja deocamdată un astfel de focos de căldura generată la reintrarea rachetei în atmosferă.

Cu toate acestea, Coreea de Nord și-a continuat eforturile de a produce material pentru bombe nucleare, notează AIEA, cu sediul la Viena, în documentul menționat.

AIEA nu are acces în Coreea de Nord, ale cărei activități le monitorizează mai ales prin imagini din satelit.

''Există indicii pe șantierul reactorului de apă ușoară privind o creștere a activităților compatibilă cu fabricarea anumitor componente de reactor'', afirmă raportul AIEA, postat pe site-ul Conferinței generale a agenției.

''Agenția nu a observat indicii ale livrării sau introducerii de componente majore de reactor în clădirea reactorului'', se spune în raport. Se estimează că noul reactor va fi mai mare decât cel experimental de la Yongbyon.

AIEA amintește însă că anul trecut nu au existat indicii că regimul nord-coreean a folosit laboratorul din apropierea principalului său reactor unde este produs plutoniu din bare de combustibil uzat. Aceasta pare să contrazică un recent raport al unui think-tank american care afirma că laboratorul a funcționat intermitent.

Au existat indicii că reactorul experimental a continuat să funcționeze, mai afirmă AIEA, care indica în raportul precedent că reactorul a fost realimentat în 2015 și că barele de combustibil urmau să fie înlăturate probabil peste doi ani.

Raportul de vineri a confirmat predicția, notând că acest ciclu de combustibil ar trebui să dureze până la sfârșitul lui 2017.

Încă și mai puține detalii se știu despre eforturile Coreii de Nord de a produce un alt material care poate alimenta arme nucleare — uraniul înalt îmbogățit—, însă raportul sugerează că și acestea au continuat la Yonbyon.

Documentul mai vorbește despre ''indicii compatibile cu utilizarea instalației de îmbogățire prin centrifugare raportate, localizată în interiorul uzinei'', și despre ''lucrări de construcție întreprinse la o clădire care se învecinează'' cu respectiva instalație.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu