Coreea de Nord este vinovată pentru atacul cibernetic fara precedent de luna trecuta. Raport NCSC

Potrivit oficialilor britanici, în spatele atacului cibernetic care s-a produs luna trecută și a dus la blocarea parțială a sistemul național de sănătate britanic și a altor instituții de pe plan mondial, au fost hackerii nord-coreeni.

Conform presei BBC, Centrul național britanic pentru securitatea informatică (NCSC), care a condus o anchetă internațională lansată pe acest subiect, consideră că atacul a fost realizat de o grupare cunoscută sub numele Lazarus.

Aceeași grupare ar mai fi vizat și compania Sony Pictures, în 2014, când casa de filme pregătea pelicula ''The Interview'', o satiră despre conducerea nord-coreeană. 

Grupul de piraterie informatică ar fi blocat mai multe sisteme informatice din lume, pentru a sustrage bani din bănci. Acesta utiliza ''virusului de răscumpărare'' (''ransomware'') WannaCry, iar în schimbul deblocării, gruparea cerea efectuarea unor plăți.

Atacul a afectat în mod deosebit NHS din Marea Britanie.

Oficialii NCSC au constatat că virusul nu a vizat în mod special Marea Britanie sau NHS, iar tentativa de sustragere a banilor a suferit eșec, întrucât hackerii nu au mai intrat în posesia banilor din "recompensele" cerute.

Și agenția americană de securitate NSA a considerat atacul drept o acțiune a Coreei de Nord, însă ancheta elaborată de aceștia a fost mai puțin aprofundată, întrucât Statele Unite ale Americii au fost mai puțin afectate de atacul cibernetic.

Hackerii nord-coreeni ar fi fost anterior suspectați pentru atacuri cu motivație financiară. Aceștia ar fi fost implicați în atacul din primăvara lui 2016 când prin sistemul de transfer internațional SWIFT,  au reușit să vireze 81 milioane de dolari dintr-un cont deținut de Banca Centrală din Bangladesh la filiala din New York a Băncii Centrale americane.

Gruparea Lazarus ar mai fi fost implicată și în alte atacuri de acest gen, inclusiv unul care a vizat un lanț de supermarketuri sud-coreean.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu