Coreea de Nord ameninţă din nou SUA. Coreea de Sud face apel la pace

Embed:

Coreea de Nord ameninţă din nou cu atacuri asupra bazelor militare ale SUA din Guam şi Hawaii. Asta în timp ce liderul de la Seul a îndemnat Phenianul să renunţe la programul său nuclear, singura cale de supravieţuire a ţării. Apelul a fost lansat în cadrul unei ceremonii de comemorare a trei ani de la naufragiul unei nave sud-coreene, în care 46 de marinari şi-au pierdut viaţa.

"Coreea de Nord trebuie să renunţe la armele nucleare şi balistice, la provocări şi ameninţări, şi să devină un membru responsabil al comunităţii internaţionale. Este singura cale de supravieţuire a Nordului", a declarat preşedintele Coreei de Sud, Park Geun-Hye.

Rudele marinarilor decedaţi, prezente la ceremonie, au făcut apel la dialog, pentru a evita un război în peninsulă. Autorităţile sud-coreene susţin în continuare că Nordul este responsabil de scufundarea navei, în 2010, fapt negat cu vehemenţă de Phenian. Cu referire la acel incident, ministrul sud-coreean al Apărării a avertizat că Seulul va riposta în cazul provocărilor. "Dacă vor mai exista provocări din partea Coreei de Nord, militarii noştri vor răspunde de o mie de ori mai dur, pentru a apăra memoria celor 46 de eroi, care au murit apărându-şi ţara", a subliniat Wee Yong-Sub.

Totodată, Ministerul chinez de Externe a apreciat situaţia din peninsula coreeană ca fiind extrem de sensibilă, dar şi-a exprimat speranţa că tensiunile nu vor escalada.

"Sperăm că părţile implicate în acest conflict vor da dovadă de reţinere şi situaţia se va îmbunătăţi", a declarat reprezentantul MAE chinez Hong Lei.

Ameninţările din partea Coreei de Nord la adresa vecinului din sud, dar şi a Statelor Unite s-au înmulţit după ce Consiliul de Securitate al ONU a votat noi sancţiuni în urma testului nuclear efectuat de Phenian pe 12 februarie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu