Coreea de Nord a abandonat angajamentul de suspendare a testelor nucleare şi cu rachete balistice

Coreea de Nord a anunţat joi că a abandonat angajamentul de suspendare a testelor nucleare şi cu rachete balistice, acuzând incapacitatea Statelor Unite de a respecta termenul de sfârşit al anului 2019 pentru negocierile nucleare şi sancţiunile americane "brutale şi inumane", transmite Reuters, citează adevarul.ro.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un stabilise ca termen limită sfârşitul lunii decembrie pentru discuţiile cu Statele Unite referitoare la denuclearizare, iar consilierul pentru securitate al Casei Albe Robert O’Brien declara la momentul respectiv că Statele Unite au deschis canalele de comunicare.  

O’Brien a spus că speră că Kim îşi va respecta angajamentele referitoare la denuclearizare asumate la summiturile cu preşedintele Donald Trump.  

Ju Yong Chol, consilier la misiunea Coreii de Nord de la Naţiunile Unite, în Geneva, a spus că în ultimii doi ani ţara sa a oprit testele nucleare şi lansările pentru testarea rachetelor balistice intercontinentale "pentru a creşte încrederea în relaţiile cu Statele Unite".   

Statele Unite au răspuns însă prin efectuarea a zeci de exerciţii militare comune cu Coreea de Sud în regiunea peninsulei divizare şi prin impunerea de sancţiuni, a spus Ju Yong Chol.   

"Devenind clar că Statele Unite îşi menţin ambiţia de a bloca dezvoltarea Coreii de Nord şi de a sufoca sistemul său politic, nu găsim niciun motiv de a mai respecta în mod unilateral angajamentul pe care cealaltă parte nu îl onorează", a declarat Ju la Conferinţa pentru Dezarmare a ONU.

Comandanţii armatei americane afirmă cu o astfel de nouă cale ar putea include testarea de rachete cu rază lungă, operaţiuni care au fost suspendate din 2017, alături de testele de focoase nucleare.  

Ambasadorul pentru dezarmare al Statelor Unite, Robert Wood, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de remarcile Phenianului, afirmând că Washingtonul speră că Nordul va reveni la masa negocierilor.

Vesna Batistic Kos, reprezentant permanent al Croaţiei la Biroul ONU din Geneva, vorbind în numele Uniunii Europene, a cerut la rândul său Coreii de Nord să continue să negocieze.


loading...

Lasă un comentariu