Copreşedintele Euronest, Kristian Vigenin, despre democraţia moldovenească, problemele economice şi Transnistria

Moldova are mai degrabă probleme cu dezvolarea economică decât cu democrația. Este opinia europarlamentarului socialist bulgar Kristian Vigenin, copreşedinte al Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic, Euronest. Oficialul mai spune că federalizarea ar putea fi o soluţie pentru rezolvarea conflictului transnistrean, însă doar dacă o acceptă şi Chişinăul, şi Tiraspolul. Declaraţiile au fost făcute într-un interviu pentru Europa Liberă.

Copreşedintele Euronest apreciază pozitiv situaţia din Moldova, dar spune că ţara are încă suficiente probleme pentru a se putea relaxa. „Atunci cand nu sunt probleme într-o ţară, suntem tentaţi să uităm că totuşi, oamenii de acolo încă au problelme şi că ar trebui să păstrăm un ochi vigilent asupra ţării respective. Aş spune că atmosfera în Moldova este cea mai bună în acest moment, în sensul că există o anumită tradiţie în alegerile democratice, în schimbarea garniturii politice şi că au reuşit să soluţioneze marea temă care a otrăvit viaţa politică ani de zile: chestiunea alegerii preşedintelui. Moldova mai are problema cu aşa-numitul conflict îngheţat din Transnistria, însă în general, aş spune că mai degrabă avem în Moldova probleme cu dezvolarea economică decât cu democraţia”, a menţionat Kristian Vigenin.

Europarlamentarul a vorbit şi despre posibilele variante de soluţionare a conflictului transnistrean: “Nu aş putea spune care este cea mai bună soluţie pentru acest conflict, însă important este ca această soluţie să fie acceptată în Moldova şi în Transnistria”.

Oficialul European nu exclude că federalizarea ar putea fi o soluţie viabilă pentru reîntregirea Moldovei. “Autoritatile care guvernează de facto acolo (Transnistria) şi populaţia de acolo ar trebui să fie în favoarea acestui tip de soluţie. Personal cred că aceasta ar putea fi o soluţie, pentru că nu putem prelungi la infinit această criză şi dacă acesta este pasul pentru a unifica în cele din urmă ţara, de ce nu? În calitate de co-preşedinte al Euronest, nu aş merge mai departe cu această chestiune până când nu aş avea o poziţie clară din partea Moldovei că acceptă o astfel de soluţie şi că este gata să lucreze pentru implementarea ei”, a precizat Kristian Vigenin.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu