Copiii sunt cei care aduc fericirea. O familie din Hânceşti a crescut şi educat 21 de copii

Embed:

Copiii sunt cei care aduc fericirea în familie. Este convingerea a doi soţi din satul Horjeşti, raionul Hînceşti, care au crescut şi educat împreună tocmai 21 de micuţi. Cinci dintre ei sunt biologici, iar ceilalţi 16 au fost luaţi, sub protecţie parentală, de la internatul din satul Cărpineni, Hânceşti.

Ana şi Ion Sîrbu sunt căsătoriţi de 40 de ani. Capul familiei îşi aminteşte că în urmă cu mai mulţi ani, efectua lucrări de reparaţie la acel internat când un băiat din clasa a doua s-a ataşat de el foarte mult. Chiar dacă era aşteptat acasă de cinci copii, ideea de a mai avea un fiu a fost acceptată de soţie."Pe primul l-am adus la noi în vacanţa de vară, iar când să-l ducem înapoi el a început să plângă şi spunea că nu se duce nicăieri. A stat la noi în familie şapte ani", a declarat Ana Sîrbu, locuitoare a satului Horjeşti, Hânceşti.Faptul că au putut oferi unui orfan bucuria de a avea o familie i-a motivat să o facă şi pentru alţi micuţi."Dacă nu este gălăgie în jurul casei, eu nu pot trăi. Ei pentru mine sunt ce am mai scump în viaţa mea", a declarat Petru Sîrbu, locuitor al satului Horjeşti, Hânceşti.Unii dintre cei 16 copii luaţi sub tutelă au plecat deja în drumul lor, însă toţi păstrează legătura cu cei care le-au oferit dragostea de-a lungul mai multor ani."Am un mesaj de la Mihaela, fata care a fost înfiată de la noi de către o familie din Italia. Iată, mi-a scris: Mulţumesc mamă, vă iubesc mult şi să ştiţi că chiar dacă nu ne vedem, eu mă gândesc mult la voi. Nu m-am schimbat, am rămas aceeaşi cum m-aţi învăţat voi."În prezent, soţii Sîrbu educă patru copii luaţi sub tutelă."O să fie greu să plec de aici, o să ţin legătura cu ei. Mă învaţă să nu fur, să nu fac lucruri rele, să ascult de părinţi şi de cei mai mari."Exemplul părinţilor a inspirat-o şi pe una dintre fiicele lor biologice, ca după căsătorie, să devină şi ea mamă pentru patru micuţi
abandonaţi de părinţii lor chiar dacă are deja trei copii împreună cu soţul ei."Am decis şi eu s-o fac. Le-am explicat aşa cum este că nu sunt mama lor biologică. Dar eu îmi spuneau cu lacrimi în ochi că vor să îmi spună "mamă", a declarat Svetlana Pîrău, locuitoare a satului Horjeşti, Hânceşti.Serviciul de asistenţă parentală este implementat în Moldova din anul 2000. Asistent parental poate deveni orice persoană care doreşte şi dispune de capacităţile şi condiţiile necesare de a lua în plasament temporar, unul sau mai mulţi copii.

Asistenţii parentali sunt salarizaţi în medie cu 2000 de lei, indiferent de numărul copiilor pe care îi au sub tutelă. De asemenea, aceştia mai primesc lunar o indemnizaţie de 1200 de lei pentru fiecare copil întreţinut, pentru haine şi îmbrăcăminte.

Lasă un comentariu