Copiii Soarelui. Anual, în Republica Moldova se nasc în jur de 50 de copii cu Sindromul Down

Despre ei se spune că sunt Copiii Soarelui. Îi cunoaştem de la distanţă după privirea senină şi zâmbetul molipsitor. Sunt copiii cu Sindromul Down, o anomalie genetică, dar nu o boală. În 21 martie, este marcată Ziua Mondială a Sindromului Down. În Republica Moldova, anual, se nasc în jur de 50 de copii cu acest sindrom.

Matvei are şapte ani şi este un băieţel zglobiu şi plin de viaţă.

”El ne aduce atât de multă fericire în casă, mai mult decât un copil obişnuit. Toate eforturile noastre sunt asupra lui. Dar când primeşti înapoi alinare, te simţi foarte fericită că noi asta am reuşit”, a povestit mama, Maria Starţova.

Femeia a aşteptat nouă ani acest copil, iar vestea că nu va fi ca toţi ceilalţi a primit-o cu greu.

”Când s-a născut era o fericire enormă. Dar când medicii au început să ne spună că s-a născut cu acest sindrom nu vroiam să cred. Îl ţineam pe Matvei în braţe şi el a deschis ochi şi cu o privire jalnică mă privea. Eu i-am spus şi chiar dacă ai sindromul Down, noi te iubim şi nu te vom da nimănui. Tu eşti cel mai scump pentru noi”, a spus mama, Maria Starţova.

Nu e uşor să creşti un copil soare: odată cu vârsta cresc şi dificultăţile. Chiar dacă arată diferit, ei au aceleaşi sentimente şi dorinţe ca şi noi şi vor să fie acceptaţi de societate. Cel mai greu de depăşit este însă atitudinea semenilor.

”Atunci când ieşi la joacă cu asemenea copil, iar alte mame nu permit copiilor săi să se joace cu el”, a menționat mama, Maria Starţova.

Ala Burlaca a născut acum trei ani o fetiţă cu sindromul Down. Nu a fost un obstacol pentru cea, ci dimpotrivă. Mai mult, a motivat-o să lupte pentru toţi copiii aflaţi în aceeaşi situaţie. A înfiinţat Asociaţia Obştească Sunshine, iar anul acesta, împreună cu alte mame de copii ai soarelui a realizat un film documentar "Dragostea nu se măsoară în Cromozomi".

”Mesajul acestui film este că noi nu cerem nimic. Noi cerem doar un zâmbet, doar atât. Noi vrem acceptare şi ca societatea să nu aibă frică de noi. Să accepte ca copilașii noştri să se joace cu copilașii tipici. Şi să nu aibă frica aceasta de noi”, a afirmat preşedintele A.O. Sunshine, Ala Burlaca.

Ziua mondială a sindromului Down este dedicată conştientizării problemelor cu care se confruntă cei care au această mutaţie genetică.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, anul trecut, în Republica Moldova erau 571 de persoane cu sindromul Down, dintre care 245 copii.

loading...

Lasă un comentariu