Copiii de etnie romă nu frecventează şcoala şi grădiniţa. Părinţii spun că nu au bani (GALERIE FOTO)

Embed:

Fiecare al doilea copil de etnie romă merge la şcoală şi doar unul din cinci frecventează grădiniţa. Sunt datele unui raport realizat de UNICEF. Potrivit autorităţilor locale asta se întâmplă din cauza că părinţii sunt analfabeţi, săraci sau discriminaţi de societate. 

Marchiza Mătăsaru, în vârstă de cinci ani, este unul dintre puţinii copii de etnie romă care merge la grădiniţa din satul Vulcăneşti, raionul Nisporeni. Directorul instituţiei, Galina Chiperi, spune că are în medie câte şapte copii pe zi, în condiţiile în care în grădiniţă sunt 50 de locuri.

"Îi convingem să-i aducă la grădiniţă, mergem deseori acasă, facem convorbiri cu părinţii, îi lămurim că e mai bine când copiii vin la grădiniţă. Are un regim", a menţionat Galina Chiperi.

De cealaltă parte, părinţii spun că nu au bani să-şi dea odraslele la grădiniţă. Este şi cazul Nataliei Mogorici care are doi copii: "N-am bani cu ce să plătesc grădiniţa. Se duce la şcoală desculţ, n-are nici îmbrăcăminte".

"Când te duci la grădiniţă? .... Când o să aibă mama bani", a spus un copil.

Părinţii mai spun că nu-şi pot găsi un loc de muncă în localitate:

"Este o lună de când nu-l dăm, pentru că n-avem bani şi odată am avut trei luni neplătite şi veneau şi-mi cereau bani. Datorii 3 000 de lei la bar".

"Părinţii nu sunt responsabili. Ei pleacă peste hotare, pleacă cu familiile şi iau copiii cu dânşii. Din 90 de copii care au vârsta de grădiniţă, frecventează circa 20", a explicat primarul comunei Cioreşti, Valeriu Guţu.

În satul Vulcăneşti sunt 1 200 de locuitori. 90 la sută dintre aceştia sunt de etnie romă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu