Copii lăsaţi de părinţi în voia soartei: Fug de acasă, cerşesc şi dorm prin subsoluri

Embed:

Copii care n-au parte de familie. Copii lăsaţi de părinţii lor în voia soartei. Aşa ajung să-şi găsească un refugiu umblând pe drumuri, astfel punându-şi viaţa în pericol. Norocul lor este dacă ajung să fie găsiţi la timp de autorităţi şi să fie duşi la centre de plasament.

La acest Centru de plasament din Capitală sunt 14 minori. Fiecare dintre ei a venit aici cu propria poveste cutremurătoare de viaţă. Băiatul din imagini, la cei doar 13 ani ai săi, ştie deja cum e să dormi prin subsoluri, să cerşeşti, şi să fii bătut.

"Mama a murit şi eu eram cu tata. El nu avea puteri să mă întreţină şi eu m-am dus şi am furat de la colegii mei de clasă. După asta m-au dat la internat. Fugeam de acolo. Mă duceam acasă la tata şi apoi mă plimbam prin orăşelul Cricova, mă aducea iar poliţia încoace. M-am legat cu un prieten. El m-a învăţat să fug de acasă, să dorm prin subsoluri şi am început să fug de acasă, să mă duc cu dânsul pe la iazuri, să umblu cu cerşitul. Directorul s-a săturat de mine. El mi-a promis: dacă ai să fugi, atunci am să te bat. Am luat şi am fugit şi m-a bătut oleacă, dar eu nu am înţeles, m-a bătut tare, tare şi eu am venit aici, m-a dus iar la un centru, Gavroş, din Râşcani, şi eu de acolo iar am fugit. M-a văzut un poliţist de sector şi m-a adus încoace", a povestit băiatul.

Psihologii spun că familia pentru acest copil reprezintă un mediu nefavorabil. "Tot ce are copilul acolo e în mare măsură în defavoarea lui, pentru el asta chiar nu are nici o valoare", a menţionat Diana Meleca, psiholog.

Iar fata din imagini are 17 ani. Mama ei a murit, iar de tată său nu ştie nimic.

"Am stat la un centru şi am fugit de acolo. Pe urmă am venit înapoi la centru şi am plecat acasă, şi de acolo m-a adus primarul şi asistenta socială aici", a relatat minora.

Ajunsă în stradă, fata s-a legat de câţiva comercianţi de droguri. Deşi are 17 ani, ea nu ştie să citească. La fel şi sora ei mai mică, care tot este la Centrul de plasament.

"M-au văzut pe drum şi m-au adus aici. Învăţ să scriu. Nu-mi place acasă", a spus aceasta.

"Nu vrea acasă, pentru că nu au condiţii. Sunt nişte condiţii, nu ştiu dacă sunt accesibile pentru trai, deoarece este o construcţie nefinisată, fără geamuri, fără uşi", a comunicat Diana Meleca, psiholog.

Specialiştii spun că, în multe cazuri, anume părinţii se fac vinovaţi de faptul că minorii fug de acasă şi, în cele mai bune cazuri, ajung în centre de plasament.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu