Copii găgăuzi învață limba română în cadrul unui proiect destinat grădinițelor. Cum se descurcă micuții

Embed:

250 de copii din zece grădiniţe din Găgăuzia se pot lăuda că pot vorbi şi în limba română.

Acest fapt se datorează inițierii de către autorităţi a unui proiect experimental de studiere paralelă a limbii române și celei găgăuze.

Noul program include tehnici speciale de predare şi a fost elaborat în funcţie de aspectele psihologice ale fiecărui copil în parte. 

Pentru o mai bună însuşire a limbii române, dascălii folosesc materiale audio şi video, dar şi jocuri interactive.

Mulţi dintre copii au auzit pentru prima dată cuvinte în română la grădiniţă, alţii spun însă că şi acasă obişnuiesc să o vorbească cu părinţii. 

Grădiniţele au fost dotate cu cele mai noi materiale didactice, iar educatorii au fost instruiţi de traineri calificaţi. 

"Eu pun accent mai mult pe jocuri, cântece. Chiar şi afară ne ducem, luăm un obiect, începem să-l descriem, cum este: rece, cald. Dacă este zăpadă, după anotimp. Şi copiii memorizează pe baza jocurilor", a spus profesoara.

Educatorii au grijă să-i înveţe pe copii şi tradiţiile găgăuze.

Micuţii învaţă şi arta olăritului şi să croşeteze.
Potrivit autorităţilor de la Comrat, proiectul va fi extins în peste 60 de grădiniţe din autonomie.

"Proiectul este destul de solicitat la noi în Găgăuzia. Deja sunt înregistrate primele rezultate. Toate grădiniţele doresc să includă proiectul în programul de studii", a menționat specialistul principal, Direcţia Învăţământ din Găguzia,Svetlana Potsuhina.

Proiectul de studiere a limbii române este realizat de autorităţile locale în comun cu Asociaţia Naţională a Trainerilor din Moldova.

Programul-pilot a fost implementat în instituţiile preşcolare din Găgăuzia din întâi septembrie 2016 şi va dura până în luna aprilie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu