Cooperarea dintre Moldova şi SUA, discutată de premierul Pavel Filip şi Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo (VIDEO)

Premierul Pavel Filip se află într-o vizită de lucru în Statele Unite. Şeful Guvernului de la Chişinău s-a întâlnit cu secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo. Imagini protocolare din timpul întrevederii au fost publicate pe pagina oficialului american. 

Cei doi au discutat despre principalele direcții de cooperare moldo-americană și consolidarea dialogului strategic dintre Moldova și SUA. 

"Cel mai important eveniment din agenda premierului Pavel Filip a avut loc. Este un eveniment important în condiţiile în care Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a avut o întrevedere cu şeful Cabinetului de Miniştri de la Chişinău. Au discutat despre realităţile din Republica Moldova. Au vorbit, de asemenea, şi despre provocările cu care se confruntă ţara noastră în ultima perioadă şi, în special, se va confrunta în perioada următoare. E important de menţionat că discuţia a avut un caracter pozitiv, mai ales că Mike Pompeo a venit şi cu un mesaj de susţinere pentru Republica Moldova şi a menţionat faptul că Statele Unite vor continua să sprijine Republica Moldova în dezideratul său de a face parte din lumea statelor libere occidentale şi susţin în continuare idea de apropiere de Uniunea Europeană, dar în special idea de apropiere de lumea occidentală", a relatat de la Washington corespondentul PRIME, Alexei Lungu.

CITEŞTE ŞI: Pavel Filip și Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, discuţii despre dezvoltarea dialogului strategic Republica Moldova - SUA

PUBLIKA.MD aminteşte că prim-ministrul Pavel Filip întreprinde, în perioada 24-26 iunie curent, o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii.

Pavel Filip va avea de asemenea o serie de întrevederi cu congresmani americani, inclusiv cu membrii Grupului de sprijin politic pentru Moldova, ai Senatului și ai Camerei Reprezentanților.   

Moldova are un nou ambasador în Statele Unite. Săptămâna trecută, Cristina Balan și-a prezentat scrisorile de acreditare președintelui american, Donald Trump, în cadrul unei ceremonii oficiale la Casa Albă.  Ea a fost vicepreşedinte al Partidului Democrat şi s-a ocupat de elaborarea politicilor externe şi de relaţiile internaţionale ale partidului. 

La începutul acestei luni, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a efectuat o vizită în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu mai mulți congresmani, printre care Ted Poe și Pete Olson, membru al Comitetului pentru Energie și Comerț și președintele Grupului Parlamentar SUA-Moldova.

Liderul PDM a primit asigurări din partea oficialilor americani că țara noastră rămâne în atenția Statelor Unite. Discuțiile au atins și problema securității energetice, dar și războiul împotriva propagandei ruse. 

La începutul acestei luni, ambasadorul Statelor Unite în Moldova, James Petit, a declarat că după alegerile parlamentare din toamnă este inevitabilă formarea unei coaliții proeuropene.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu