CONTROL RIGUROS LA VAMĂ. Postul vamal Ocnița-feroviar a fost dotat cu un scaner

Embed:

Controale mai riguroase pentru a exclude traficul de mărfuri interzise. În premieră, postul vamal Ocnița-feroviar a fost dotat cu un scaner care permite verificarea vagoanelor cu mărfuri.

Datorită parametrilor tehnici performanți, utilajul poate detecta toate bunurile din vagoane în timp ce garnitura se află în mișcare. Scanerul a fost donat de Guvernul de la Beijing, iar costul lui este de 4,5 milioane de dolari.

"Folosim filtrele pentru că lucrăm cu densitatea. Dacă să fie de exemplu ascuns ceva în marfa dată, aici ar apărea o altă imagine mai albă, mai neagră."

Inspectorii vamali susțin că timpul de verificare a garniturilor cu mărfuri va fi redus cu 30 la sută.

"Este mai ușor de a controla, de a face controlul vamal, pentru că nu mai este necesitatea de a descărca, se reduce timpul și este cu mult mai ușor", a spus inspector superior, postul vamal Ocnița-feroviar, Stepan Toderaș.

În același timp, și agenții economici vor avea de câștigat.

"Agenții economici vor fi scutiți de efectuarea unor controale fizice, de unele cheltuieli care le au la moment pentru efectuarea descărcării, încărcării vagoanelor care conform legislației în vigoare se pune pe seama agentului economic", a spus șeful adjunct al Biroului Vamal Nord, Veaceslav Juraveli. 

Prezent la eveniment, vicepremierul pentru Integrare, Cristina Lesnic, a menționat că nu doar serviciile vor deveni mai calitative, dar și granița va fi securizată la un nivel mai înalt.

"Pe lângă faptul că noi vrem să prestăm servicii calitative, noi trebuie să asigurăm și să investim în securitate. Era tehnologiilor moderne ne obligă să fim și noi în pas cu ele, să utilizăm astfel încât să fie nu doar eficient, dar să nu mai existe o greșeală, o eroare umană", a spus viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic. 

Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong (ZAN INHO), a declarat că vor spori veniturile la buget și va fi mai ușor de depistat mărfurile de contrabandă.

"Implementarea proiectului va permite accelerarea tranzitului transfrontalier, combaterea contrabandei și colectarea integrală a veniturilor la buget. Toate acestea demonstrează că implementarea tehnologiilor moderne are un rol important în eficientizarea activității sistemului vamal", a spus Zhang Yinghong, ambasadorul Chinei în Republica Moldova

Șeful de la Vamă, Vitalie Vrabie, susține că astfel de scanere sunt necesare la toate posturile vamale.

"Acest scaner de ultimă generație, modern, un prim în regiune, ne va da posibilitate nouă inspectorilor vamali, întregului Serviciu Vamal, să exercităm un control deosebit, riguros și să nu admitem pătrunderea și spargere de produse prohibite, interzise pe teritoriul țării și din interiorul ei", a spus directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie,

Cu astfel de scanere sunt dotate cinci posturi vamale, dar și Aeroportul Internațional Chișinău.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu