Controale în toate spitalele din ţară, după reportajul despre deșeurile medicale de la Anenii Noi, difuzat de PUBLIKA TV

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale s-a autosesizat pe cazul managementului incorect, pe care l-au admis conducătorii a două instituţii medico-sanitare publice, cu referire la Spitalul Raional şi Punctul de Asistenţă Medicală de Urgenţă Prespitalicească din orașul Anenii Noi, în urma reportajului difuzat de PUBLIKA TV. 

CITEŞTE ŞI: TERIFIANT şi PERICOL DE INFECŢIE. Deşeurile medicale de la Spitalul din Anenii Noi sunt aruncate într-o clădire unde poate intra oricine

"În urma cercetării, s-a constatat, că pe teritoriul acestor două instituții se află alte două blocuri ruinate, care cândva au fost parte componentă a Spitalului Raional Anenii Noi, dar care la moment nu mai sunt utilizate. Din aceste două blocuri, unul se află în gestiunea spitalului raional, iar al doilea este la evidenţa primăriei oraşului Anenii Noi. Deșeurile stocate sunt nu numai de proveniență medicală, dar și menajere, acumulate de mai mult timp.

Una din funcțiile de bază ale conducătorilor instituțiilor medico-sanitare este asigurarea unui management eficient al gestionării deșeurilor provenite din asistența medicală (de la planificarea resurselor financiare pentru asigurarea managementului deșeurilor, segregarea acestora, stocarea, evacuarea lor pînă la instruirea personalului privind managementul deșeurilor), ceea ce nu au asigurat conducătorii instituțiilor medicale vizate, chiar dacă au contract de evacuare a deșeurilor cu un agent economic, care prestează acest serviciu.

În urma sesizării, viceministrul și medicul șef sanitar de stat, Aliona Serbulenco, a dat o dispoziție, ca în cadrul Consiliului de Sănătate Publică al raionului Anenii Noi sa fie discutată problema, cu participarea reprezentanților de la MSMPS, care va avea loc pe 13.10.2017. În plus, viceministra a dat ordonanță, ca toate instituțiile medico-sanitare din țară să fie evaluate la componenta managementului deșeurilor medicale, în perioada 12-20 octombrie curent, iar rezultatele evaluării vor fi discutate la ședința Colegiului MSMPS", se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu