CONTRABANDĂ de 200 DE MILIOANE DE LEI. Marfa confiscată de vameşi în 2016

Embed:

Haine, ţigări, droguri, arme, valută şi obiecte de artă de contrabandă. Sunt mărfuri depistate în anul 2016 de către vameşi atât la ieşirea cât şi la intrarea în Republica Moldova. Valoarea acestor lucruri se ridică la aproape 200 de milioane de lei, cu 3,6 la sută mai mult faţă de anul 2015. 

După ce sunt ridicate de vameşi, armele şi drogurile sunt păstrate la Ministerul de Interne, iar banii - la Trezoreria Statului. Restul obiectelor ajung în depozitul Serviciului Vamal, unde rămân până la pronunţarea definitivă a instanţei.

"Se confiscă în folosul statului prin organele fiscal. Restituirea bunurilor la proprietar, in cazul in care nu este condamnată persoana", a spus Igor Dolghi, inspector principal al Direcţiei UP a SV.

Majoritatea mărfurilor de contrabandă depistate de vameşi în 2016 au fost produse de larg consum, anabolizante, droguri, valută, obiecte culturale, dar şi ţigări:

"Au fost depistate 332 de capturi de ţigări cu 58 de procente mai mult ca-n perioada anului 2015".

În total, vameşii au depistat mărfuri de contrabandă în valoare de peste 188 de milioane de lei. Cu peste 136 de milioane de lei mai mult decât în 2015. Atunci, valoarea bunurilor aduse sau scoase din ţară prin contrabandă era de 52 de milioane de lei. Creşterea fulminantă a fost înregistrată chiar dacă Serviciul Vamal a redus cu aproape 20 la sută numărul angajaţilor.

"Au fost intensificate activităţile de contracarare a fenomenului de contrabandă, a fost ridicată disciplina executorie şi respectiv disciplinei de serviciu şi aplicat uniform cadrul normativ către toţi operatorii", a precizat Grigore Ioniţov, director adjunct al Serviciului Vamal.

Astfel, în 2016, au fost iniţiate 226 de dosare penale pentru contrabandă. Cu 49 mai multe faţă de 2015.
De asemenea, a crescut şi valoarea mărfurilor reţinute în cadrul cauzelor contravenţionale. Aceasta a constituit peste 17 milioane de lei sau cu peste 9 milioane de lei mai mult decât în 2015.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu