Contestaţiile Georgiei şi Ucrainei au fost respinse de APCE

Embed:

Contestaţiile Georgiei şi ale Ucrainei privind anularea rezoluţiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care se referă la restabilirea dreptului de vot pentru Rusia, au fost respinse. Pentru au votat 116 raportori, iar împotrivă - 62. După anunţarea rezultatelor votului, membrii delegaţiei de la Kiev au anunţat că părăsesc plenul APCE.

Dezbaterile de ieri au durat aproape trei ore, iar părerile expuse au fost împărţite. Cei mai mulţi au susţinut ideea că prezenţa Rusiei în cadrul Asambleei înseamnă respectarea dreptului internaţional, a democraţiei şi libertăţii.

"Susţin prezenţa delegaţiei ruse aici. Şi permitem participarea acesteia la APCE. Vrem ca Rusia sa fie participant cu drepturi depline si susţin ratificarea rezoluţiei", a spus raportorul APCE, delegaţia Olandei, Tiny Cox.

"Rusia nu este un agresor, nu este un duşman al Europei. Duşman este acel care încalcă principiile Europei. Votul de astăzi este pentru libertate, pentru democraţie, pentru dialog şi cooperare, iar cei care nu vor susţine azi Rusia vor vota împotriva Europei", a spus raportorul APCE, delegaţia Serbiei, Aleksander Seselj.

Înainte de a susţine rezoluţia, unul dintre raportorii olandezi a atras atenţia asupra teritoriilor ocupate de regimul de la Kremlin în Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.

Totuşi, un diplomat german a ţinut să precizeze că decizia de a-i păstra drepturile Rusiei în APCE nu înseamnă că acesteia îi sunt iertate păcatele şi nu presupune anularea sancţiunilor economice impuse de Uniunea Europeană. De cealaltă parte, membrii delegaţiei din Lituania şi Letonia au spus că decizia APCE nu va duce deloc la eliberarea de către Rusia a ostaticilor ucraineni şi nici la retragerea trupelor militare din regiunile pe care le controlează. Critici dure au avut raportorii Ucrainei.

"Cei care au votat ieri sau azi, v-aţi luat responsabilitatea pentru acele vărsări de sânge, care au fost comise şi pentru cele care vor fi comise, pentru că agresorul nu se opreşte aici şi de data aceasta din cauza voastră", a spus raportoril APCE, delegaţia Ucrainei, Leonid Emeţ.

"Voi, ruşii, pur şi simplu încercaţi să distrugeţi Europa. De ce vă trebuie Strasbourgul? Mergeţi la sinagogă, moschee sau biserică şi rugaţi-vă pentru suflete celor zece mii de oameni care au murit. Cereţi-vă iertare de la mamele cărora le-aţi ucis feciorii", a spus raportorul APCE, delegaţia Ucrainei, Gheorghii Logvinskii.

Diplomaţii ucraineni sunt de părere că scopul Rusiei este de a-şi readuce afacerile în Europa, iar membrii blocului comunitar îi crează condiţii.

"Propun un minut de reculegere în memoria principiilor organizaţiei", a spus raportorul APCE, delegaţia Ucrainei Volodimir Ariev.

Acum două zile, APCE i-a restabilit Rusiei dreptul de vot în cadrul asambleei, retras acum cinci ani, în semn de penalitate pentru anexarea Crimeei. Pentru adoptarea rezoluţiei au votat şi deputatul PPDA, Andrei Năstase împreună cu socialistul Vlad Batrîncea.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu