CONSULTAŢII LA DISTANŢĂ. Un cabinet de telemedicină a fost deschis la Ungheni

Embed:
Oamenii din raionul Ungheni vor putea beneficia de consultaţii medicale la distanţă. Un cabinet de telemedicină, dotat cu echipament şi cameră de supraveghere, a fost deschis în cadrul unităţii de primire urgenţe a spitalului. Acest lucru a fost posibil datorită unui proiect transfrontalier, finanţat de Uniunea Europeană.

"Astfel de camere de luat vederi urmează a fi instalate şi în centrele de sănătate din localităţile raionului Ungheni. Medicii de aici vor putea lua legătura cu pacienţii pentru a-i consulta, iar în cazuri mai grave aceştia ar putea apela şi la sfaturile colegilor din Ucraina."

În raionul Ungheni sunt peste 20 de sate. Din lipsă de medici de familie, în unele centre de sănătate activează doar asistente medicale.

"Încercăm la nivelul nostru local să implementăm un serviciu de consultanţă medic-medic, medic-pacient pentru a rezolva probleme medicale, urgenţe medicale. Medic-medic permite ca specialiştii din spital de profil îngust, neurologi, cardiologi să poată consulta un medic de familie", a spus Vadim Rusu, şeful secţiei de Primire Urgentă, spitalul raional Ungheni.

În cadrul proiectului sunt incluse şi două spitale din Ucraina. Medicii spun că, în cazuri extreme, o consultație de la distanţă poate salva viaţa unui om.

"Nu este doar un cabinet, este un întreg sistem. Am mai văzut aşa ceva în România, în Polonia. Dacă va funcţiona, va fi foarte bine. Prin intermediul acestui sistem, medicii se vor putea consulta între ei în orice moment. Bolnavii pot să ia legătura cu medicul fiind acasă", a zis Vasile Suharob, director adjunct al spitalului de Urgenţă din Noua Suliţă Ucraina.

"A fost o idee foarte binevenită cu partenerii noştri din Ucraina. Era un lucru necesar, deoarece după reformele făcute a apărut un gol între medicina primară şi cea staţionară. Toate investigaţiile paraclinice sunt concentrate aici cu scopul de a nu juca cu pacientul ping pong", a declarat Andrei Alexeev, directorul spitalului raional Ungheni.

Inovaţia a fost salutată de pacienţi şi medici.

"Va fi foarte comod, foarte uşor şi foarte simplu. Să nu pierdem timp venind la spital ne consultăm cu medicul, ne spune ce să facem. Dacă e un caz mai grav venim singuri sau cu ambulanţa."

"Este foarte importanta posibilitatea de a face un consiliu cu mai mulţi specialişti. Medicul de urgenţă care se află unu la unu cu pacientul poate să aibă dificultăţi şi părerea altor colegi l-ar ajuta foarte mult."

 În următoarea fază a proiectului urmează a fi achiziţionate camere de luat vederi pentru centrele de sănătate din satele raionului Ungheni.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu