Consiliului Consultativ al EUBAM la cea de-a 29 reuniune. Ce subiecte au fost abordate

Consiliului Consultativ al Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova şi Ucraina (EUBAM) s-a întrunit în cea de-a 29 reuniune. Evenimentul a fost găzduit de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene la Chişinău.

În cadrul evenimentului a participat Şeful Misiunii EUBAM , Ambasadorul Slawomir Pichor. Şedinţa a fost prezidată de către ambasadorul Peter Michalko, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova. 

Delegaţia naţională a Republicii Moldova a fost condusă de către secretarul de stat al ministerului afacerilor externe şi integrării europene, Tatiana Molcean.

La reuniune au mai fost prezenţi reprezentanţi ai Serviciului Vamal, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Biroului Politici de Reintegrare şi ai instituţiilor omoloage din Ucraina, de rând cu reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale partenere EUBAM: Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea UE de Consiliere în Ucraina, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Scopul reuniunii a fost de a preyenta şi de a aproba Raportul de activitate al Misiunii pentru perioada mai-noiembrie 2017, precum şi principalele rezultate înregistrate în domeniul managementului integrat al frontierei şi cooperării vamale.

Au fost puse în discuţie şi viziunile serviciilor partenere privind controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană, în contextul Acordului inter-guvernamental semnat la 6 octombrie 2017.

Agenda a cuprins totodată subiectul planului de acţiuni al fazei a 12-a a programului, demarată la 1 decembrie 2017 pe un termen de 3 ani, totodată au mai fost reliefate priorităţile Misiunii EUBAM pentru noul mandat.

EUBAM este o structură a Uniunii Europene creată pentru a controla traficul la frontiera dintre  Republica Moldova și Ucraina. EUBAM reprezintă un organ consultativ, tehnic, mandatat să consolideze capacitățile de gestionare a frontierei partenerilor săi – serviciile vamale și grăniceri, organele de ocrotire a legii și agențiile de stat din Republica Moldova și Ucraina.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu