Consiliul Superior al Magistraturii, într-un blocaj fără precedent. A două şedinţă consecutivă a fost amânată

Embed:

Consiliul Superior al Magistraturii se află într-un blocaj fără precedent. A două şedinţă consecutivă a CSM a fost amânată din acelaşi motiv: lipsă de cvorum. Şeful interimar al instituţiei, Dorel Musteaţă, afirmă că desfăşurarea întrunirilor este blocată intenţionat, mai ales că astăzi, urma să fie examinată sesizarea procurorului general interimar, privind începerea urmăririi penale pe numele unui judecător. În anchetă sunt vizaţi şi câţiva magistraţi, participanţi la Adunarea Generală a Judecătorilor. 

"Se crează impresia că şedinţele ale Consiliului Superior al Magistraturii sunt intenţionat boicotate şi se încearcă de a face ca Consiliul Superior al Magistraturii să nu fie lucrativ", a spus şeful interimar al CSP, Dorel Musteaţă.

După ce săptămâna trecută şedinţa CSM a fost amânată din lipsă de cvorum, la întrunirea de astăzi au lipsit din nou doi membri CSM: Ion Postu şi Victor Micu.

"Domnul Micu este în concediu medical. Domnul Postu Ion a confirmat prezenţa din 17, însă la şedinţă nu s-a prezentat. Pentru şedinţa de astăzi, de asemenea, vineri am comunicat telefonic cu domnul Postu şi a comunicat, m-a asigurat că va fi marţi la şedinţă", a adăugat Dorel Musteaţă.

Contactat de postul nostru de televiziune, Ion Postu a declarat că nu s-a putut prezenta astăzi, din cauza unor probleme de sănătate. Membrii CSM urmau să examineze cererea de demisie a preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Ion Druţă, cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită. Totodată, potrivit procurorului general interimar, Dumitru Robu, ei urmau să supună votului şi sesizarea sa privind începerea urmăririi penale pe numele şefului CSJ într-un nou dosar, pentru amestecul în înfăptuirea justiţiei.

"În sesizarea dată sunt vizaţi mai mulţi judecători, inclusiv judecători din mai multe instanţe, inclusiv judecători, care s-au aflat pe scenă la adunarea din 27 septembrie, inclusiv judecători, care sunt candidaţi, aşa-numiţi candidaţi la alegerile din 25 octombrie", a menţionat şeful interimar al CSM.

Membrii CSM au la dispoziţie cinci zile, pentru că să examineze solicitarea lui Dumitru Robu. Ei vor mai încerca să întrunească joi. Ministrul justiţiei, Olesea Stamate, a declarat că dacă situaţia nu va fi remediată, se gândeşte la o soluţie juridică pentru a umbla la componenţă CSM.

"Trebuie în regim de urgenţă de ales un nou membru al CSM din partea profesorilor de drept. Eventual de văzut, care este situaţia cu acei membri, care boicotează şedinţele CSM şi de acţionat în consecinţă", a declarat ministrul Justiţiei, Olesea Stamate.

Potrivit expertului constituţional, Nicolae Osmochescu, CSM trebuie să întreprindă toate măsurile, pentru asigurarea cvorumului, întrucât desemnarea unei noi componenţe este o procedură dificilă şi de durată.

"Trebuie să deşfăşoare din nou concursul, să anunţe concurs pentru suplinirea posturilor vacante ş.a.m.d. Nu este aşa o unitate sau o aşa funcţie în Consiliul Superior al Magistraturii ca membrul supliant, care ar putea înlocui persoana titulară", a spus expertul constituţional, Nicolae Osmochescu.

În data de 25 octombrie este planificată convocarea repetată a Adunării Generale a Judecătorilor, pentru alegerea altor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Asta după ce luna trecută au fost demişi şase membri ai CSM. Între timp, mai mulţi judecători au depus o sesizare la CNA prin care au solicitat ca şeful interimar al CSM, Dorel Musteaţă să fie cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Şi asta pentru că ar fi convocat ilegal ultimele două şedinţe CSM, în ciuda faptului că a fost revocat din funcţie. Musteaţă a refuzat să ofere un comentariu pe marginea cazului.

Membrii CSM au ţinut să îndemne magistraţii, să nu participe vineri la Adunarea Generală Judecătorilor, întrucât nu ar avea niciun suport legal.

Lasă un comentariu