Consiliul Societății Civile pe lângă preşedintele Dodon vrea să-l declare pe Traian Băsescu persona non grata în Moldova

Fostul președinte al României Traian Băsescu ar putea fi declarat persona non grata în Moldova. Șeful statului, Igor Dodon a anunțat că mai multe comisii din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă președinte au solicitat inițierea unei proceduri în acest sens. 

Potrivit lui Dodon, comisia pentru consolidarea statalității și reintegrarea țării a constatat că Traian Băsescu, președintele de onoare al Partidului Unității Naționale, atentează la securitatea națională și creează impedimente în procesul de reglementare a diferendului transnistrean. Un alt argument este că fostul șef de stat creează premise pentru tulburări în masă și provoacă tensiuni în relațiile interetnice, care duc la scindarea societății. Motiv pentru care cer instituțiilor de drept și Ministerului de Externe să-l declare pe Băsescu indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova.

Mai mult, membrii Comisiei au propus modificarea legislației, care să prevadă pedepse penale pentru persoanele și partidele care pledează pentru lichidarea statalității în interesul unui stat străin.

Traian Băsescu nu a răspuns la telefon pentru a comenta situația. Între timp, deputatul Constantin Codreanu din Legislativul de la București le-a solicitat ministrului Justiției şi celui de Externe din România informaţii dacă cei şase deputaţi socialişti de la Chişinău au depus cereri de  renunțare la cetățenia română. Este vorba despre Alla Dolință, Corneliu Furculița, Anatolie Labuneț, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc și Adrian Lebedinschi.

Săptămâna trecută, aceştia au declarat că au depus astfel de solicitări, dar nu au primit niciun răspuns, de aceea beneficiază în continuare de cetăţenia României.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu