Consiliul Naţional de Participare nemulţumit de activitatea Guvernului

Embed:

Organizaţiile non-guvernamentale, care fac parte din Consiliul Naţional de Participare, spun că nu sunt ascultate întotdeauna de Guvern atunci când este vorba de aprobarea unor decizii. Potrivit lor, proiectele importante le sunt prezentate în regim de urgenţă, ceea ce nu le permite să vină cu o analiză detaliată asupra acestora. Subiectul a fost discutat, aseară, la emisiunea Ţara lui Dogaru.

"Mi se pare că este comodă această situaţie. Astfel, în momentul când anumite lucruri au fost deja consultate,  ministerele, societatea civilă, oamenii care au avut de comentat le-au comentat, ele acolo sunt, oamenii văd că doar câteva subiecte nu le cunosc, dar nu intervin şi atunci se votează mai uşor vinderea unor terenuri, aprobarea unor documente incomode", a precizat directorul Centrului de Resurse „Tineri şi Liberi", Antoniţa Fonari.

Reprezentanţii societăţii civile spun că este nevoie de o mai bună planificare a ordinii de zi a Guvernului.

"Carenţa aceasta rămâne în continuare atunci când primim ordine de zi a Cabinetului de Miniştri, în ajun. Avem   puţin timp pentru a comenta şi a veni cu opiniile noastre în şedinţa Guvernului",a  specificat directorul Centrului de Resurse a Drepturilor Omului, Sergiu Ostaf.

Reprezentanţii Guvernului se apără şi spun că rolul societăţii civile în luarea deciziilor este unul determinant.

"Noi considerăm societatea civilă un adevărat partener al acestui Guvern. Am să aduc doar câteva cifre: în 2009 doar 38% din deciziile aprobate de către Guvern erau consultate. În 2010, avem 83% din decizii, în 2011 - 84 % din decizii au fost consultate", a conchis Vadim Pistrinciuc, consilier al premierului pentru reforma administraţiei publice.

Consiliul Naţional pentru Participare a fost înfiinţat la iniţiativa Guvernului în calitate de instituţie consultativă în anul 2010 şi este format din 30 de reprezentanţi ai societăţii civile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu