Consiliul Europei salută eforturile Parlamentului pentru asigurarea pluralismului şi libertăţii mass-media

Parlamentarii moldoveni, autoritățile de reglementare și radiodifuzorii publici au apreciat în mod deosebit asistența acordată de Consiliul Europei și Uniunea Europeană. Conferința de încheiere a proiectului comun al Consiliului Europei - Uniunea Europeană "Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova" a avut loc la Chișinău la 14 decembrie 2018.

Participanții au evaluat realizările proiectului și au identificat domenii de cooperare potențială cu Consiliul Europei.

La conferință au participat membri ai Parlamentului Republicii Moldova și ai autorității de reglementare a audiovizualului, diplomați, profesioniști media și experți independenți în domeniul mass-media.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a mulțumit Consiliului Europei pentru sprijinirea primului grup de lucru care a fost mandatat să alinieze legislația mass-media din Republica Moldova la standardele europene și să ofere asistență de specialitate în redactarea noului Cod al Audiovizualului și a primei strategii de dezvoltare a media.

"Parlamentul a adoptat ambele documente ținând cont de un număr important de recomandări ale experților Consiliului Europei. Grupul de lucru a avut o agendă ambițioasă. Am reușit să adoptăm patru din opt facturi elaborate de membrii grupului de lucru. Ne angajăm să continuăm să discutăm și să adoptăm restul proiectelor", a spus Andrian Candu.

William Massolin, șeful Biroului Consiliului Europei la Chișinău, a subliniat în special realizările proiectului în domeniul radiodifuziunii publice.

"Proiectul a creat un centru de formare la radiodifuzorul public Teleradio-Moldova și a oferit un sprijin crucial în crearea departamentului de filme documentare "Telefilm-Chișinău" ca centru de excelență jurnalistică menit să îmbunătățească calitatea producțiilor video de la Teleradio-Moldova și asigurarea conținutului diversificare. În Găgăuzia, am acordat sprijin radiodifuzorului public regional pentru înființarea unității multimedia și elaborarea strategiei de dezvoltare a companiei pentru următorii cinci ani", a spus William Massolin.

Silvia Grundmann, șefa Direcției mass-media și internet a Consiliului Europei, a subliniat că, având în vedere viitoarele alegeri, este importantă susţinerea sectorului mass-media din Moldova și oferirea asistenţei pentru reformarea acestuia.

"Ne continuăm să ne bazăm pe deschiderea și disponibilitatea autorităților și radiodifuzorilor din Moldova de a beneficia de asistența noastră tehnică. Numai cu eforturi comune vom putea promova libertatea și pluralismul mass-mediei în Republica Moldova", a spus Silvia Grundmann.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu