Consiliul Europei, îngrijorat de situaţia politică din Moldova. LIVE TEXT Fabrika

(PDATE 22.51) Palihovici: Cred că la putere au revenit clanurile Lucinschi şi Voronin. Sper că Timofti să dea mesaje interne şi externe mai dure, mai clare. Să se lase mai puţin influenţat de ce din jurul lui, să vină cu o presiune politică asupra lor, invocând şi declaraţiile factorilor europeni ca să pornească acest car din loc.

(UPDATE 22.49) Scalnîi: N-are importanţă de ce naţionalitate sunt oamenii. Dacă oamenii ar avea leafă de 2.000 de euro nu am fi dezorientaţi. Preşedintele poate într-o zi să rezolve totul. Întrebarea cu şeful Guvernului este gata. Într-un an şi jumătate să mergem spre Europa. 

(UPDATE 22.47) Mardarovici: Mingea e la preşedinte. Dezlegarea situaţiei este la preşedintele Timofti. Sper că el va încerca să arate că în ţară este un preşedinte, iar preşedinţia are un cuvânt greu de spus. 

(UPDATE 22.43) Pavlicenco: Să mergem spre Vest, ca să fim împreună cu românii. M-au oprit vorbitorii de limba rusă. Ei au spus că vor să se unească cu România. Nu credeţi că rusolingvii sunt antiunionişti. Băştinaşii noştri au plecat, la conducere au fost promovate forţe care nu sunt naţionale, iar după 21 de ani nici măcar de la început nu o putem lua. De multe ori se spune ce facem cu Transnistria. Bunicii multora care sunt antiromâni au contribuit la deznaţionalizarea celor de aici. Ei au înţeles că au făcut un monstru din moldoveni. Acum şi ruşii înţeleg efectul nefast, pentru că şi ei vor în Europa. Avem multe cozi de topor, persoane şantajabile. În subconştientul guvernanţilor a fost faptul că acest stat ar fi unul neviabil. Suntem victima acestei gândiri pentu că ei fură acest stat.

(UPDATE 22.41) Mardarovici: Le spun politicienilor să revină la înţelepciune, să revină la lucrurile normale. Să înţeleagă cetăţenii că votul lor din 2009 şi 2010 nu este un vis pierdut. Avem un şir de partide. Rusia are un interes foarte mare aici, în Republica Moldova. Cred că nu ne vom integra din cauza problemei Transnistriei. Rusia a folosit foarte bine faptul că politicienii se arată cu degetul unul pe altul. 

(UPDTE 22.39) Scalnîi: Îi rog pe politicieni să se gândească al cei care lucrează la negru, care întreţin studenţii, elevii, bătrânele. Sper că într-un an şi jumtate se mai poate rezolva ceva, rog Europa să nu ne lase. 

(UPDATE 22.36) Pavlicenco: Suntem victimele intereselor. S-a dat lupta ca să ne oprească din parcursul european. Ei acuma se gândesc a lehamite: Dă-i dracului pe toţi! Trebuie să ne batem capul pe problemele noastre. Cei care sunt pe stânga sunt organizaţi şi disciplinaţi şi merg la vot, iar cei care au dat o şansă vor vota neapărat. Fiica mea plăteşte impozite mari pentru Germania, ţară care dă banii Moldovei care vor ajunge în buzunarele hoţilor noştri. I-am sugerat lui Filat să asigure actul guvernării, dar asta nu se întâmplă. 

(UPDATE 22.34) Scalnîi: Populaţia e dezamăgită complet. Mă doare că foarte multă lume nu a avut posibilitatea să aibă o masă de sărbătoare. Politicienii noştri înţeleg ce au făcut. Au adus ţara la o situaţie gravă. Stau ca nişte motani. 

(UPDATE 22.29) Mardarovici: Să ai curajul să votezi în Parlament cu aceştia cu panglica lui Sfântul Gheorghe. Am simţi că cineva a atentat la pacea mea personală. Asta nu înseamnă că nu m-am bucurat de sărbătoare. Cred că oamenii sunt fericiţi pentru că la acea masă de Paşte se discuta situaţia din ţară, iar oamenii sunt dezamăgiţi. Vin ai noştri, pleacă ai noştri, iar noi rămânem nefericiţi. Se vede că politicienii noştri nu sunt capabili de iertare şi mă gândesc ce au făcut ei de Paşte.

(UPDATE 22.28) Pavlicenco: Guvernanţii vor ca oamenii să fie mai puţin informaţi. Focul haric nu trebuie să aibă nimic în comun cu politicienii plini de păcate. În cercul meu îngust sunem fericiţi, dar nu poţi fi fericit într-o societate nefericită. Suntem un teritoriu dezbătut între Est şi Vest, dar suntem sub ocupaţie sovietică. Ce s-a întâmplat la Varniţa şi Bender e strigător la cer. 

(UPDATE 22.23) Scalnîii: Nu toţi cei din Parlament sunt deştepţi. Şi ei ştiu asta. 

(UPDATE 22.21) Pavlicenco: Sunt multe femei la PLDM care gândesc altfel, dar vor să mai fie pe listele de partid la viitoarele alegeri. 

(UDATE 22.19) Mardarovici: Am avut posiblitatea ca vineri să urmăresc şedinţele Parlamentului. Şi celelalte femei şi Palihovici s-au conformat deciziei partidului. Dacă erau în majorite, poate decizile erau diferite. 

(UPDATE 22.17) Scalîi: Este o situaţie gravă. Nouă, deputaţilor din primul Parlament, ne-a fost greu pentru că din urmă se striga că ne vor omorâ copiii dacă votăm independenţa. L-aş ruga pe Leancă, Parlamentul, să se consulte, să vedem unde mergem. Nimeni nu ne-a întrebat niciodată nimic. Sunt ţări în care se creează un astfel de consiliu al celor mai în vârstă. Am putea fi un Luxembourg, un Singapore. Am putea fi foarte bogaţi, dar avem copii care nu cunosc alfabetul.

(UPDATE 22.15) Pavlicenco: Femeile din Parlament sunt în buzunarul şmecherilor politici. PCRM a promovat femei la posturi de conducere pentru a acoperi matrapazlâcurile bărbaţilor din partid. Am ajuns la instituţii care nu funcţionează din cauza bărbaţilor. O femeie, ca să poată fi promovată, trebuie să fie de 5 ori mai bună decât un bărbat. Alta e că ele trebuie să aibă mai mult curaj, independenţă. 

(UPDATE 22.12) Scalnîi: Oamenii de mult aşteaptă linişte, stare materială bună, servicii. Mă mir cât se poate de aşteptat când se va rezolva întrebarea cu servicii pentru tineri, care caut de lucru cu anii. Rugăm ca femeile din Parlament să fie mai bătăioase, mai principiale. Că merge la biserică, îşi face cruce sau a mers la înmormântare sunt chesti intime şi cred că pe viitor trebuie să fiţi atenţi.

(UPDATE 22.07) Pavlicenco: L-am văzut pe Chirtoacă alături de mitropolitul Vladimir. Toţi politicienii noştri pornesc de la Putin. Ei vor să repete acelaşi lucru. Ei sunt bântuiţi de trufia, care este cel mai mare păcat şi nu poate refuza această ispită a populismului. Se face doar ca alegătorii să îi sprijine şi să îi adore în continuare. Ne întrebăm ce au făcut aceşti bărbaţi prin trufia şi aroganţa lor. Nu pot spune ce înseamnă să stai lângă un comunist care au făcut grajduri din biserici. Ei cred că la alegeri vor cumpăra voturi. Îl văd şi pe Leancă acolo. Ei doar se perpetuează la putere ca să poată cumpăra voturile alegătorilor. Se consideră a fi o blasfemie să spui ce fac ei acum. Trebuie să ne îndreptăm spre alte modele. Biserica a făcut politică şi a spus ca să voteze cu anumiţi politicieni, de obicei de stânga sau centru-stânga.

(UPDATE 22.03) Mardarovici: Este un obicei urât. Îmi displace acest moment când conducătorii merg la Catedrală. Nu mă face acest moment să fiu împăcată. Politicienii să meargă la bisericile la care merg de obicei. Când voi fi preşedinte oi merge la biserica din satul Cruglic. Ei se adună grămadă la aceeaşi Catedrală. Nu au stat până la sfârşitul slujbei. Mă dezgustă să îi văd grămadă acolo. În alte părţi, înalţii funcţionari merg la bisericile la care au mers până să ajungă în funcţie. Timofti spunea că a mers la Sfânta Teodora de la Sihla. Mi-ar fi plăcut să îl văd acolo. Împărţirea focului haric îmi displace. 

(UPDATE 22.00) Scalnîi: Am văztu cum secomportă politicienii în diferite ţări. E dureros când vezi aşa ceva. Dacă oamenii demonstrează susţinere, că le place, atunci şi lor le place. Nu e bine ce se ntâmplă la noi. Unii politicienii împart focul sfânt. Trebuie să îi lăudăm pe şefi. Nu s-a repezit să împartă focul. În ceilalţi ani preşedintele împărţea focul. 

(UPDATE 21.47) Pavlicenco: În Moldova viaţa este mult mai interesantă. Ginerele este macedonian, dar are cetăţenie germană. Cuscrii noştri sunt în Germania şi, astfel, îmbinăm tradiţiile. Soacra a păstrat mai mult tradiţiile. Era o femeie de excepţie. Soţul meu concura cu soacra ca să vadă cine face cea mai bună pască. Vreau o mitropolie a Basarabiei mai activă. 

(UPDATE 21.47) Mardarovici: De când merge Voronin să sfinţească pasca, am spus că eu nu mai merg. 

(UPDATE 21.42) Scalnîi: Foate mult depinde de soţ. Eu îi port familia, dar nu este invitat la TV. El ne-a dus la podul de flori. Dimineaţa neapărat ne spălăm cu ouă roşii şi mâncăm sfinţit. Privim televizorul. Mergem la biserică. Nu am fost permanent la sfinţit, dar soţul meu a mers de fiecare dată.

(UPDATE 21.38) Mardarovici: Am fost norocoasă. Cât am fost politician, am avut noroc de părinţii soţului meu. Recunosc că nu am copt pasca acasă. Socrul era cu păstrarea tradiţiilor. Copiii mei îşi amintesc de tradiţiile de la bunici. Contează starea de spirit din familie. 

(UPDATE 21.34) Pavlicenco: Eu cu soţul meu avem acelaşi crez: într-o familie e bine să se afirme şi soţul şi soţia. unde obosea unul, ridica povara celălalt şi mergeam mai departe. Să conduci un partid extraparlamentar este foarte greu. Am adus totul în ordine la Chişinău şi am făcut ordine şi la căsuţa de vacanţă.

(UPDATE 21.32) Scalnîi: Am întâlnit Paştele o singură dată în Australia. Sărbătorim ca toată lumea. Nu ne deosebim cu nimic noi, politicienii, de ceilalţi cetăţeni. 

(21.30) Sfânta Sărbătoare a Paştelui semnifică învierea Domnului Iisus Hristos, dar şi învierea speranţei într-o viaţă mai bună şi liniştită pentru toţi moldovenii.

Un trai pe care l-au promis politicienii în timpul campaniilor electorale şi îl promit atunci când îşi argumentează anumite decizii şi acţiuni politice. Din păcate Sfintele Sărbători trec, iar omul de rând rămâne doar cu speranţa Învierii.

Invitaţii misiunii Fabrika din aceast seară sunt:

- Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL

- Ludmila Scalnîi, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova

- Ecaterina Mardarovici,  Preşedintele ONG-ului "Clubul Politic al Femeilor - 50/50"

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu