Consiliul de Securitate al ONU condamnă în unanimitate testul cu rachetă efectuat de Coreea de Nord

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat în unanimitate testul cu rachetă balistică efectuat duminică de Coreea de Nord şi a avertizat că "va lua noi măsuri importante" împotriva Phenianului, relatează Le Figaro, citat de mediafax.ro.

Cei 15 membri ai Consiliului, inclusiv China, principalul aliat al Coreei de Nord, au aprobat un text propus de Statele Unite în care se afirmă că testul cu rachetă constituie "o încălcare gravă" a rezoluţiilor ONU.

"Este timpul ca statul nord-coreean să dea socoteală, nu în cuvinte ci în fapte", au scris cele 15 state.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenţă la cererea Statelor Unite, a Japoniei şi a Coreei de Sud, a doua zi după ce Coreea de Nord a efectuat un nou test cu rachetă balistică care, potrivit Seulului, ar fi avut rolul de a testa reacţia noului preşedinte american, Donald Trump. Acesta din urmă a promis că va răspunde Coreei de Nord.

"Coreea de Nord este bineînţeles într-o mare, mare probelmă. Ne ocupăm foarte intens de acest lucru", a declarat Trump, în cadrul unei conferinţe de presă comune la Casa Albă cu premierul canadian, Justin Trudeau.

Coreea de Nord a anunţat luni că a testat cu succes un nou tip de rachetă balistică cu rază de acţiune medie spre lungă în cursul zilei de duminică, susţinând că a înregistrat un nou progres în programul de armament pe care îl desfăşoară încălcând rezoluţiile ONU.

Agenţia de presă nord-coreeană KCNA a anunţat că liderul Kim Jong-un a supravegheat testarea unei rachete Pukguksong-2, un nou tip de armă strategică care este capabilă să transporte focoase nucleare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu