Consiliul de Securitate al ONU a aprobat noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord. "SUA vor plăti un preţ cuvenit"

Embed:

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat în unanimitate noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord. Printre acestea se numără sistarea exporturilor de textile şi înghețarea activelor din străinătate a mai multor oficiali nord coreeni de rang înalt. În ce priveşte livrările de petrol în această ţară, Statele Unite au trebuit să accepte doar reducerea cantităţii pentru a obţine voturile Chinei şi Rusiei. Înainte ca documentul să fie aprobat, Phenianul a anunţat că Statele Unite vor plăti un preţ cuvenit.

"Astăzi, spunem lumii întregi că nu vom accepta armele nucleare ale Coreei de Nord. Astăzi, Consiliul de Securitate spune că dacă Phenianul nu îşi va încheia programul nuclear de bună voie, noi îl vom convinge să o facă. Acestea sunt cele mai dure sancţiuni impuse vreodată Coreei de Nord", a menţionat Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU.

Este pentru a noua oară când o rezoluţie este adoptată în unanimitate de către Consiliul de Securitate drept răspuns la programele balistice şi nucleare ale Coreei de Nord.

"Rusia nu va accepta ca această ţară să devină nucleară. Anume din această cauză susţinem toate rezoluțiile Consiliului de Securitate", a spus Vasilii Nebenzia.

Coreea de Sud a salutat decizia Consiliului de Securitate.

"Coreea de Nord trebuie să înţeleagă că provocările sale iresponsabile împotriva păcii internaţionale nu vor duce decât la sancţiuni mai dure din partea comunităţii internaţionale", a precizat Park Soo-Hyun, purtătorul de cuvânt al preşedintelui din Coreea de Sud.

Sancțiunile ONU vin după ce, în data de 3 septembrie, Phenianul a testat o bombă cu hidrogen de aproximativ 50 de kilotone. Explozia a provocat un seism de aproape 10 ori mai puternic decât precedentul test nuclear, susţin meteorologii sud coreeni.

Potrivit agenției oficiale de presă din Coreea de Nord, bomba testată poate fi instalată pe o rachetă balistică intercontinentală.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu