Consiliul Concurenţei: Petroliştii afişează imediat preţuri noi când cotaţiile internaţionale cresc şi nu se grăbesc să le schimbe când acestea scad

Modificările operate la prețurile de panou comparativ cu cotațiile internaționale la combustibili, indică la faptul că operatorii petrolieri reacționează aproape imediat la creșterea cotațiilor, precum și transpun cu întârzieri de durată scăderile de preț. Astfel, se creează o neconcordanță de reacție a pieței la modificarea cotațiilor internaționale.

Este concluzia Consiliului Concurenţei, după monitorizarea modificării preţurilor cu amănuntul la produsele petroliere pe piaţa Republicii Moldova. 

Într-un comunicat, Consiliul menţionează că, majorarea cotei accizei din data de 1 ianuarie 2020 s-a transpus în prețul de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere. Astfel, calculele estimative indică o majorare cu circa 0,19 lei/litru a preţului la motorina și cu circa 0,41 lei/litru la benzina.

Totodată, un alt factor important a fost creșterea prețului mediu de import în luna ianuarie 2020 comparativ cu decembrie 2019, cu circa 0,26 lei/litru, pentru motorină și circa 0,28 lei/litru, pentru benzină.

Analiza evoluției prețurilor de panou afișate de principalii operatori petrolieri, de la începutul anului 2020, indică la afișarea unor prețuri diferite și majorări variate.

Consiliul Concurenţei menţionează că şase întreprinderi  de pe piața de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere gestionează cumulativ cca. 66% din stațiile de alimentare cu combustibil de pe teritoriul țării, fapt ce indică indirect la o structură concentrată a pieței. Astfel, atmosfera concurențială în domeniu este creată de întreprinderile respective, în calitatea lor de furnizori principali de produse petroliere cu amănuntul.

Republica Moldova importă produse petroliere, preponderent, din România. Astfel, importul este efectuat de 3 întreprinderi în proporție de circa 95%- - benzina 95 şi circa 72% motorină.

Alte 13% din importurile de motorină sunt tranzacționate prin regimul de antrepozit vamal, astfel încât 11 din 18 titulari de licență de import și comercializare cu ridicata a benzinei și motorinei efectuează achiziții de la companiile anterior vizate.

Consiliul Concurenţei notează că, pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, între operatorii petrolieri (inclusiv cei șase) există tranzacții încrucișate de vânzare-cumpărare frecvente și de valoare. 

Totodată, existența conexiunilor economice între întreprinderi nu reprezintă o încălcare a legislației concurențiale, dar servește ca indiciu pentru Consiliul Concurenței referitor la faptul că este o piață susceptibilă producerii efectelor coordonate.

 

loading...

Lasă un comentariu